Forrás: Híradó

Mégis lesz neonáci felvonulás a prágai zsidónegyedben?

2007. október 23. 17:46

Prága először közlekedési okokra hivatkozva ellenezte a felvonulást

Lehet, hogy mégis felvonulást tartanak az egykori prágai zsidónegyedben a cseh újfasiszták. A Prágai Városbíróság ugyanis másodszor is semmisnek mondta ki a fővárosi önkormányzat tiltó határozatát.

Prága először közlekedési okokra hivatkozva ellenezte a felvonulást, amelyet az engedélyt kérők hivatalosan azért hirdettek meg, hogy tiltakozzanak az iraki megszállásban való cseh részvétel ellen. Ez a hivatalos indoklás azonban több okból is nehezen elfogadható.

Egyrészt azért, mert az engedélyért folyamodó Erik Sedláèek ((ejtsd: erik szedlácsek)), a Ifjú Nemzeti Demokraták nevű szervezet vezetője közismerten közel áll a nyíltan antiszemita cseh szélsőjobboldali Nemzeti Ellenállás neonáci szervezethez. Másfelől szembeötlő, hogy a megmozdulást az 1938. november 9-i németországi kristályéjszaka évfordulójára időzítették. A hilteri Harmadik Birodalomban 69 évvel ezelőtt országszerte zsidóellenes pogrom zajlott mintegy száz halálos áldozattal és körülbelül 30 ezer ember haláltáborokba hurcolásával.

A cseh zsidó szervezetek máris hangot adtak felháborodásuknak, az egyik, a Zsidó Liberális Unió pedig felszólította a józanul gondolkodó fiatalokat, s közülük is elsősorban a sportolókat és a katonákat, hogy aktív ellenállásra készüljenek az újfasiszták provokációival szemben. Az anarchisták már korábban jelezték: ott lesznek, hogy fellépjenek a neonácik ellen.

One Response to “Mégis lesz neonáci felvonulás a prágai zsidónegyedben?”

  1. barat

    Lám, lám,
    a cseh zsidószervezetek tudnak mozgósitani a neonáci megmozdulások ellen még akkor is, ha a rosszul felfogott demokrácia szabályai azt engedik. Csak nálunk nincs aki mozgósitana fiatalokat, időseket egyaránt.
    Ha nem utolsó pillanatban hirdetnék meg a demonstrációkat ugy, hogy senki sem tudjon elmenni, ha nem csak a saját kis érdekeiket néznék, hanem az egész Magyarországi zsidóság érdekeit, akkor itt sem lenne ez a cirkusz, ami most már állandósult az árpádsávos zászlókkal, zsidóveréssel, cigányveréssel stb. Nálunk már a hétköznapi fasizmus gyakorlatilag múködöképes napi szörnyüség.
    Az idős, Holocaust tulélők otthon remegnek attól, hogy nekik még egyszer végig kell élniők a mult borzalmait, a fiatalok meg fogcsikorgatva nézik a békés felvonulásokat az árpádsávos zászlók sürüjében és ugyancsak nem tesznek semmit mert nincs olyan zsidó szervezet amely felvállalná ennek szervezett formáját.
    Adóforintjainkból és nemzetközi zsidóság adományaiból fenntartott sóhivatalok csak begyüjtik a pénzeket, de nem tesznek semmi érdemlegeset azonkivül, hogy paroláznak az állam képviselőivel és külföldi adományozókkal. Az hogy mi történik itt, nem különösebben zavarja köreiket.