Forrás: Mazsihisz

Egy befektető nyolc, illetve kilencemeletes épületet húz fel Európa legnagyobb zsinagógájának közvetlen közelében, két védett épület romjain. Az Óvás sajtótájékoztatóján bepillanthat a birtokunkba került látványtervbe.

A sajtótájékoztató időpontja: 2007. szeptember 25. kedd. 11:00 óra

Helyszín: Dohány utcai zsinagóga Wesselényi utcai bejárata

További információ: Jávor István (Tel: 06 30 919-6250)

Budapest gyönyörű, historizáló épületekkel teli XIX. századi városmagját a rendszerváltás óta fenyegetik azok a fejlesztési koncepciók, amelyek nincsenek tekintettel a város építészeti örökségére, hagyományaira. A főváros széttagolt hatalmi struktúrájában nincs biztosítéka az értékvédelemnek, a hatályos jogi, építési, és műemlékvédelmi szabályozás és gyakorlat nem gördít akadályt a bontások, a telekuzsora, és a silány, nyereségorientált, a környezeti léptéket szétrobbantó épületek keletkezésével szemben.

2004 tavaszán jött létre az Óvás! Egyesület, mely az egyik legértékesebb és legveszélyeztetettebb terület, a zsidónegyed védelmét tűzte ki célul. Tiltakozásai és szakértői munkája mindezidáig csak részeredményeket hozott. Sikerült néhány nagyon értékes ház bontását megakadályozni, sikerült a műemléki védettséget új épületekre kiterjeszteni, de nem léptettek életbe változtatási tilalmat, nem dolgoztak ki a védelmet jobban biztosító új rendezési terveket, nem működik a világörökségi gondoskodás, a lelketlen, romboló fejlesztések tovább folynak.

E folyamat újabb elrettentő példája bontakozik ki előttünk. Az elmúlt héten bontották le a Síp utca 8.(1890, Kreinczer Károly) és 10. (1866, Wechselmann Ignác) számú házakat, melyek 2005. óta egyedi műemléki védettség alatt álltak. A bontási engedélyt a befektető még a műemléki védettség hatályba lépése előtt kapta meg a VII. kerületi önkormányzattól. A műemléki hatóság e jogilag nehéz helyzetben kompromisszumra törekedett.

A kompromisszum, ami megszületett, méltatlan a műemlék zsinagóga környezetéhez, a világörökségi védőzónához, a műemléki jelentőségű területhez és a magyar műemlékvédelem hagyományaihoz. A Síp utcai védett házaknak csak a kétemeletes homlokzati fala maradt meg – mintegy kulisszaként az utca felé – melyre a tervek szerint még három emelet, mögé pedig nyomasztó tömegű, nyolcszintes épület épül. A fejlesztésben érintett harmadik műemlék épület, a Dohány utca 10. (1844, Hild József) épülettömege ugyan megmarad, de tetőterét többszintes beépítéssel használják ki, és udvarára nyolcemeletes épületszárny kerül. Mindez azt jelenti, hogy a zsinagóga eltörpül e hatalmas épülettömegek mellett, környezete igénytelen lakótelep jelleget ölt, látványa sérti és megzavarja a holokauszt áldozatai emlékére kialakított parkot, mert mindezt pontosan az emlékezés fűzfája mellől lehet majd leginkább érzékelni.

ÓVÁS! Egyesület

Comments are closed.