Forrás: Erec

A Beitár Jeruzsálem futballcsapata megnyerte az izraeli bajnokságot. Lelkes Beitár szurkoló lévén nagy örömömre szolgált ez a hír. A futballcsapat most ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját – a város újraegyesítésével egy időben. Az ünneplés Budapesten sem maradt el.

A Beitár színe a fekete és a sárga, és Jeruzsálemre is ráillenek ezek a színek. A város „fekete” amikor robbantanak benne, amikor lezárások vannak és amikor az ellentétek kiéleződnek. Sárga színben pompázik viszont – Arany Jeruzsálem – a hétköz- és ünnepnapokon. Ilyenkor nincs párja széles e világon!

Az ünnep alkalmából egy izraeli napilapban felsorolták azokat az okokat, miért lehet szenvedélyesen szeretni – és miért lehet hidegen elfordulni Jeruzsálemtől.

Miért nem szereti sok izraeli néha?

– Mert nagyon sok az ultra-ortodox, vallásos zsidó és az arab

– Mert általában nagyon szemetes a város, sőt vannak olyan városrészek, amelyek az átlagot is felülmúlják ebben.

– Mert a városban nincs elég szórakozóhely

– Mert nincs béke az országban

– Mert állandóan ásatások és kutatások vannak benne, és szüntelenül építkeznek is, és emiatt állandósulnak a közlekedési dugók és a por.

És miért rajongunk a városért?

– Mert vannak benne ultra-ortodox, vallásos zsidók és vannak benne professzorok, orvosok, ügyvédek, politikusok, szegények és gazdagok, egyszerű emberek és ismert emberek, egyszerű munkások és sok-sok egyetemista. A város egyben kozmopolita és sajátosan izraeli.

– Mert a világ legszebb városa

– Mert szórakozóhelyeinek sajátos atmoszférája van, mindenki megtalálhatja benne a neki megfelelőt.

– Mert valamennyi vallás megtalálható benne. Az itt élő emberek hozzászoktak a robbantásokhoz és a közlekedési dugókhoz.

– Mert rengeteg a turista, akiknek elmagyarázzuk, hogyan lehet eljutni a „Malcha Bevásárló központba vagy a Mahane Jehuda piacra. És mindig megkérdezzük tőled, hogy honnan jöttél, és hogy van-e hol töltened a szombatot vagy az ünnepet.

– Mert amíg ásatások és építkezések folynak, addig ez a város fontos nekünk

Jeruzsálem olyan, mint egész Izrael kicsiben. Ahol mindent meg lehet találni, ami pozitív és mindent, ami kevésbé pozitív. Személyes szerint és mindig a pozitív dolgokat látom a városban, és nagyon büszke vagyok arra, hogy jeruzsálemi vagyok.

Most indulok a repülőtérre és utazok haza Jeruzsálembe – sajnos csak egy rövid látogatásra. Az Erec következő száma szeptemberben jelenik meg, addig is kellemes nyarat kívánok mindenkinek, és aki csak teheti, utazzon Jeruzsálembe!

Üdvözlettel:

Corina Berger

Szochnut alia küldött

Közép- és kelet-Európai régió

Comments are closed.