Forrás: NOL

Újra Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv a Mazsihisz élén

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. április 23.

Feldmájer Péter a jövőért fog küzdeniKép: Szabó BernadettAz ellenjelölt nélkül induló Feldmájer Pétert újabb négy évre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé választották. Az ügyvezető igazgató, ahogyan várni lehetett, ismét Zoltai Gusztáv lett.

A vasárnapi tisztújító közgyűlés kevés izgalmat ígért: a levezető elnök mégis szükségét érezte annak, hogy nyugalomra intse az egybegyűlteket. Mindenkit arra kért, hogy a felszólalások során tartózkodjon a szubjektív megjegyzésektől és egymás sértegetésétől, tartsa magát a napirendi pontokhoz.

A Mazsihisz korábbi vezetői közül Heisler Andrást és Tordai Pétert küldöttnek sem választották meg, így mindketten eleve kiestek az elnöki posztért folyó versenyből. Szóba jött még Suchman Tamás szocialista politikus, a Mazsihisz eddigi alelnöke, de ő végül úgy határozott, hogy nem vállal semmiféle tisztséget.

Feldmájer Péter maradt az egyedüli elnökjelölt. Programjában hangsúlyozta, hogy a magyar társadalomban egyre növekszik azoknak a száma, akik felismerik az antiszemitizmus veszélyeit. Még akkor is, ha „egy radikális kisebbség hangja az elmúlt fél évben elképesztő módon felerősödött, és ezek az utcai csoportok magas körökből is kaptak bátorítást”.

A titkos választáson Feldmájer Péternek a 103 érvényes szavazatból 87 jutott, a szintén ellenfél nélküli induló Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak 101-ből 84. Az eredményhirdetés után Felmájer kijelentette: „Nem dicsőségért, nem pénzért, nem hatalomért fogok küzdeni, hanem a magyarországi zsidóság jövőjéért”.

Az unalmasan csordogáló közgyűlésen már az is eseményszámba ment, hogy az eredetileg jelölt debreceni Weisz Péterrel szemben többen a pécsi Krausz Istvánt javasolták alelnöknek. Nekik lett igazuk: a közgyűlés nagy szavazattöbbséggel Krausz mellett döntött. (Cz. G.)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.