Forrás: Tűsarok

Privatizáció, ír kocsma, jelzálog, árverés – ki gondolná, hogy a kőszegi zsinagógáról van szó? A Zsinagógát vegyenek! című dokumentumfilm az elmúlt évtizedeknek tart görbe tükröt egy 150 éves épület sorsán keresztül. A film rendező-operatőre Gellér-Varga Zsuzsanna, egyik szerkesztője Kriza Bori, a Tűsarok.org munkatársa.

A kisváros közepén álló műemlék zsinagóga omladozik, falai áznak. A hivatal széttárt kezekkel reménykedik. A tulajdonosok befektetésük megtérülését várják. A szomszéd város zsidó hitközsége és a helyi önkormányzat alapítványt hoz létre. Egy házaspár harcbaszáll az épület megmentéséért.

„Egy magánszemély számára ez az épület akkor ér valamit, ha összedől.”

A valaha gyönyörű kőszegi zsinagóga mára az enyészeté. Lassan összeomlik, és ezzel eltűnik a kőszegi zsidóság utolsó mementója, ami még a várost arra emlékezteti, hogy régen virágzó zsidó közösség élt itt. Jól példázza a magyar műemlékek sorsát az, ahogy a rendszerváltás zűrzavarában privatizálták az épületet, majd tulajdonosról-tulajdonosra szállva rohamosan pusztult. A zsinagóga a város szégyenfoltja lett. A turisztikai központtá váló és egyre szépülő, varázslatos hangulatú Kőszeg kellős közepén különösen szembeötlő a rendkívül elhanyagolt épület.

„Én ezt az épületet szeretem, én ezért tenni akarok.”

Mindemellett a zsinagóga sorsára rányomja bélyegét a város második világháborús múltja is. Kőszegen koncentrációs tábor működött, sokak szerint elgázosítással is próbálkoztak, a mai napig tömegsírokat rejt a közeli erdő, valamint tudvalevő az is, hogy egy kőszegi bunkerben építette ki utolsó mentsvárát Szálasi a háború végóráiban. Egy jellegtelen emlékoszlop állít emléket a koncentrációs tábor áldozatainak a város szélén, a zajos főút mellett. A zsinagóga elhanyagoltsága így nem csupán egy épület, sőt nem csak egy helyi közösség emlékének elhanyagolását jelképezi, hanem azt is, hogy Kőszeg miképpen emlékszik múltjának e szakaszára.

„Azzal is tisztában kell lenni, hogy a zsinagóga nem egy gazdaságos beruházás.”

Bár történtek kezdeményezések a zsinagóga megmentésére, ezek egyelőre mind kudarccal végződtek. Ma már óriási összegbe kerülne az épület rendbehozatala, de ennél még komolyabb akadály a tisztázatlan tulajdonosi helyzet. Az épületről a budapesti és a szombathelyi zsidó hitközség (Kőszegen ma már nem élnek zsidók) és a város még a rendszerváltás idején lemondott. Az állam tulajdonából privatizáció útján egy magánszemélyhez került meglehetősen alacsony összegért, majd az továbbadta másnak. Jelzálog került az épületre, a melléképületeket pedig már el is árverezték. Közben szó volt arról, hogy ír kocsmát nyitnak az épületben, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a tulajdonos számára legegyszerubb, ha kivárja, míg összeomlik, és így egy értékes telekhez jut Kőszeg belvárosában.

„Egészséges ember nem vesz meg zsinagógát, mert nem tudja mire használni.”

A városnak és a szombathelyi zsidó hitközségnek szándékában állt visszavásárolni az épületet, de olyan magas összeget kér érte a jelenlegi tulajdonos, hogy azt nem tudják kifizetni. Ugyanezért nem tudják a melléképületek új tulajdonosai sem megvenni a zsinagógát. Így sem ők, sem a város nem tud pályázni különféle állami vagy uniós forrásokra a rekonstrukció fedezésére. Pedig most már valóban csak néhány év kérdése, hogy menthetetlenné váljon az épület.

A Zsinagógát vegyenek! című, 47 perces dokumentumfilm nyilvános bemutatója december 14-én csütörtökön 19 órától lesz a Toldi moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) A vetítés ingyenes, de a részvételi szándékot előre kérik jelezni.

Comments are closed.