Szukot III (CH''M)

2017-10-07 00:00

Description:

A Sátoros Ünnep

Szukot ünnepe Tisré hónap (szeptember/október) 15-tõl hét napon át tart, melyet Smini Áceret, a nyolcadik napi záróünnep követ. Több vidám vallási szertartás, sok ének és tánc kíséri ezt az örömünnepet. E napok meghatározó kellékei: a sátor és a négy különbözõ növénybõl (citrus-gyümölcs, pálmalevél, mirtuszág, fûzfagally) készült ünnepi csokor, a luláv.

Szukot ünnepén az Örökkévaló parancsára sátrakban lakunk - vagy legalábbis abban étkezünk - emlékezve õseink 40 évi sivatagi vándorlására. A sátrat a szabad ég alatt állítjuk fel, faágakkal borítjuk, feldíszítjük és ünnepi étkezéseink alkalmával minden nap más biblia személyt hívunk meg abba (Ábrahám, Izsák, Jákob, József, Mózes, Áron, Dávid). Az ünnep másik elnevezése: Chág Háászif - a betakarítás ünnepe, melynek jeleként minden nap - szombat kivételével - meglengetjük ünnepi csokrainkat a zsinagógákban, kinyilvánítva ezzel az Örökkévaló uralmát az egész földön, és hálát adva Neki a jó termésért és a sikeres szüretért.

Szukot egyike azon három zarándokünnepnek, amelyeken - mikor még állt a Szentély - õseink Jeruzsálembe vonultak és különbözõ áldozatokat mutattak be. A bibliai idõkben ekkor volt a Szimchát Bét Hásoévá - a vízmerítés örömünnepe, a hagyomány szerint ugyanis az Örökkévaló ekkor mond ítéletet a lehulló csapadék mennyisége felett. "Aki nem látott Vízmerítõ-ünnepet, az nem látott még örömünnepet" - írja a Talmud. Szukotkor mutatták be azt a 70 áldozatot is, melyet Noé leszármazottaiért, azaz a világ 70 népéért mutattak be a Szentélyben.

Szukot 7. napjának külön elnevezése: Hosáná Rábá - a nagy segítségkérés napja, mivel a hagyomány szerint a Jom Kipurkor lepecsételt kedvezõtlen ítéletet ezen a napon még meg lehet változtatni. E nap liturgiáját tekintve hasonló Jom Kipurhoz, melynek során hétszer körbejárva a tóraolvasó asztalt, hozsannákkal, segélykérõ imákkal kiáltunk az Örökkévalóhoz, majd fûzfagallyakat csapunk a földhöz, a bûnök lerázásának szimbólumaként.

Forrás: vallasforum.hu

Szukkot&nbsp&nbspForrás: Zsidó Egyetem

Location:

Zsidó naptár