Forrás: Híradó

Egy jeruzsálemi kutató a kannabisz egyik vérnyomáscsökkentő komponensét szintetizálta, annak hallucinogén tulajdonságai nélkül

Egy jeruzsálemi végzős diák olyan módszert dolgozott ki a magas vérnyomás – hipertenzió – csökkentésére, melynek során olyan összevetőt alkalmazott, mely a kannabisz – hasis – egyik komponensét szintetizálja. A kannabinoidok – a kannabisz kémiai összetevői – kardiovaszkuláris aktivitásáról szóló tanulmányával Yehoshua Mair az idei év Kaye Innovációs Díjainak egyik győztese volt.

A kardiovaszkuláris – szív- és érrendszeri – betegség felelős az iparosodott országok haláleseteinek közel harmadáért, és az orvosi esetek nagy részéért is. Azonban nem minden beteg reagál jól a gyógyszerekre. Azaz nincsen „ideális” hipotenzív – vérnyomás-csökkentő- gyógyszer.

A kannabisz – melyet marihuána és hasis néven is ismerünk – kémiai összetevőin – kannabinoidok – keresztül jótékony, hipotenzív hatást fejt ki. Ugyanakkor vannak hátulütői is, nem kívánatos, pszichoptróp tulajdonságokkal bír, azaz hallucinációkat okozhat. Egészen mostanáig a tudomány csak részleges sikereket ért el abban, hogy a vérnyomást csökkentő anyagokat elkülönítsék a kannabinoidok pszichitróp tulajdonságaitól.

Raphael Mechoulam professzor segítségével, Maor – aki Brazíliában született ám 1998-ban Izraelbe emigrált – egy jelentéktelen marihuána összetevő – kannabigerol – olyan szintetikus változatát hozta létre, melyből hiányzik a pszichotróp aktivitás.

Laborkísérletek során Michal Horowitz professzorral együttműködve kimutatták, hogy ezen összetevő csökkenti a vérnyomást, legalábbis patkányoknál, relative kis dózisokban adagolva. A további tesztelések során az is kiderült, hogy még egy jótékony hatása van, a vérereket is ellazítja. Emellett egy másik kutató, Ruth Gallily professzor azt mutatta ki, hogy az összetevőnek gyulladásgátló hatása is van.

Maor úgy hiszi, hogy ezen tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a kannabigerolt értékes, új gyógyszer alapanyaként alkalmazzák, főleg azon betegeknél, akik a magas vérnyomás miatt érgyulladás alakult ki, illetve azoknál, akiknél metabolikus rendellenességek jelentkeztek

hirado.hu/Science Daily

Comments are closed.