Forrás: Híradó

A kép a kozmetikumairól híres Ronald Lauder szobájának falát ékesíti

Rekordáron, 135 millió dollárért kelt el Gustav Klimt egy festménye Los Angelesben. Adele Loch-Bauer potréja az osztrák festő egyik legnagyobb remekműve. A csaknem 30 milliárd forintnak megfelelő összeget egy világhírű kozmetikai cég egyik tulajdonosa ajánlotta fel.

A rekordáron elkelt festmény 1907-ben készült és Adele Bloch-Bauert, egy bécsi zsidó cukorgyáros feleségét ábrázolja. Az asszony arany háttér előtt ül, jellegzetes szecessziós mintázatú ruhában. A képet Gustav Klimt munkásságának az egyik csúcsaként tartják számon.

A festmény idén januárban – négy másik Klimt képpel együtt – került vissza Bloch Bauer örököseihez. Az amerikában élő örökösök az osztrák államtól perelték vissza a képeket, miután azok előbb náci, majd állami kézbe kerültek. A családtagok most árveréseken értékesítik a képeket. Az első 135 millió dollárért, azaz csaknem 30 milliárd forintért kelt el.

A mesterművet a kozmetikumokat gyártó Ronald Lauder vásárolta meg. Egy kis manhattani múzeumban, az Új Galériában állítja ki, így az továbbra is megtekinthető lesz.

Ez egy nagy pillanat az Új Galéria számára. Ez a festmény a mi Mona Lisánk – mondta a tulajdonos.

Adele Loch-Bauer portréja egy Picasso képet taszított le a legdrágább festmények képzeletbeli trónjáról.

Híradó

Comments are closed.