Kósernyolcad – az élő, élhető zsidónegyedért

Sétáltál mostanában a zsidónegyedben? Látod, mit történik? Érted, mi történik? Érted történik?

Az elodázhatatlan rehabilitáció „melléktermékeként” végképp megsemmisül a zsidó kulturális örökség fizikai bázisa. Nem egyszerűen lerobbant, ócska házakat dózerolnak le, hanem spontán lakosságcserével, cinikus politikai felelőtlenséggel tüntetik el innen a zsidó hagyományőrzés utolsó nyomait is. A zsidónegyed rohamtempóban alakul át túlzsúfolt, jellegtelen alvóvárossá, ahol a lakóparkok között céltalanul magasodó nagyzsinagógák mellett legfeljebb egy-egy emléktábla őrzi majd a valaha itt élt zsidók emlékét.

A romokon azonban vadvirágként tenyészik a 21. századi zsidó szubkultúra. A romkocsmák népe még egy jót bulizik utoljára, mielőtt lebontják a fejük fölül az utolsó, romkocsmának otthont adó, lakatlan bérkaszárnyát is.

A Sófár Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményez azért, hogy a zsidónegyednek legalább egy parányi területe, a három nagyzsinagóga által határolt régi Pesti Zsidó Háromszög újjáéledhessen. Adjunk esélyt a fiataloknak, hogy ez a spontán kialakult, alternatív zsidó kultúra új élettel tölthesse meg azt a helyet, ahol szüleink, nagyszüleink valaha éltek, dolgoztak, szórakoztak és szerettek. A Kósernyolcad koncepció alapján ez talán, most még utoljára valóra válhat.

Csige János képe
Csige János
Regisztrált: 2007.08.28.
link 4605 | Csige János, 2007, szeptember 20 - 11:15 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Israel te csak az Úrban bizzál,az ijenek segitsége és pajzsa ő.Sok sikert és Isten áldását,segitségét kivánom a negyed megmentéséhez.Israel örökké élj.


adatlap
barat képe
barat
Regisztrált: 2007.02.20.
link 4595 | barat, 2007, szeptember 19 - 13:53 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Negyedet nem lebontani, hanem renoválni, rendbehozni kellene,
sok pénzből valóban, de a lerobbant és 1938 óta enyészetnek kitett negyed végre megérdemli, hogy erre is költsenek. Ez része a nemzet örökségének, ha jönnek turisták akkor szeretik megnézni a zsidó negyedet is.Ez pedig a Dohány - Kazinczy - Rumbach által határolt terület mindenképpen. Oda nem csillogó irodaházakat,lakóparkokat kell telepiteni, ezeket a Budapest bármely szabadterületü részre lehet épiteni. A zsidónegyedet pedig kicsinositva meg kellene óvni a jelen és a jövó generáció számára. Ne csak könyvből olvashassák, hogy milyen is volt ez a negyed. Sok zsidó él még ma Magyarországon és azok megérdemlik, mégha nem is vallásosak, hogy erre a negyedre büszkék lehessenek. Például azokból a pénzekből is lehetne erre forditani, ahol zsidó vagyonokat elkoboztak a II. világháboru idején vagy közvetleenül az után és az utódokat mivel nem voltak senki nem kárpótolta. Miért nem használják erre ezeket a pénzeket a sirás, panaszkodás helyett? Miért nincs egy zsidókból álló városfejlesztő csoport, é (épitészek, történészek, ingatlanfejlesztők stb.)
Nem aláirásgyüjtéseket és panaszleveleket kell gyártani, hanem ténlyetgesen tenni valamit.........


adatlap
Bracha képe
Bracha
Regisztrált: 2007.02.14.
link 3937 | Bracha, 2007, február 17 - 20:01 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

De hol lehet aláírni vagy valamit tenni?


adatlap
Anonymous képe
Nyárádi Károly
link 3905 | Nyárádi Károly (nem ellenőrzött), 2007, január 18 - 12:15 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Gyerekkoromban az Iskola utcán keresztül jártam az iskolába a marosvásárhelyi zsinagóga előtt.Mindig kíváncsian bámultam a titokzatos templomot a kovácsoltvas kerités mögött ahol néha fények égtek és idős bácsik nénik méltóságteljesen ünnepeltek valamit.A nagyobbak mondták hogy ott zsidók imádkoznak akik nem reformátusok katolikusok és ezért sokat szenvedtek.Sajnáltuk őket és mindig tisztelettel bámultunk nap mint nap.Aztán voltak okosak akik elmesélték hogy ott nagy gazemberek tanyáznak és vigyázzunk mert ott lopnak gyereket és eleresztik a vérüket.Nosza este nem is mertünk csak csoportosan járni mert megmérgezték a lelkünket.Azóta majd harminc év telt el és ma tudom amit tudok.Tudok a pogromokról a lágerekről a hülye emberek "vicces" gyűlöletéről.Ma én gondolkozok és nem más helyettem.Valahogy bűnös érzés marcangol hogy milyen buta lehettem.Talán ezért is a 90-es évek elején ifjúsági szervezet alapitó tagként felfogadtuk hogy megtakaritjuk az elárvult régi sírokat a temetőkben.A baj csak akkor lett mikor a zsidótemető került sorra mert senkit sem találtunk a templom kőrül sem a temetőben aki segített volna kinyitni a rozsdás lakatokat a vaskapukon mert nem élt senki aki kinyitotta volna.Mind elmentek , meghaltak csak a nagy fekete kovácsoltvas leláncolt zárt kapuk maradtak berozsdásodott lakatokkal amit már nem maradt senki aki kinyisson.Elszorult a torkom és mai napig a sirás kerülget ha arra járok és az üres zsinagógát látom.Azóta valakik rendberakatták és remekül néz ki de falai közt nincs senki csak az emlékek mikor este érdekes gyertyák égtek és idős bácsik és nénik tiszteletreméltóan imádkoztak és nem voltak sem reformátusok katolikusok hanem pont olyanok voltak mint mi csak ők nagyon sokat szenvedtek és talán azért voltak picit mások.Ők Zsidók voltak , Marosvásárhely egykori lakosai akik ma nincsenek már.Nekem hiányoznak.
Harminc év múlva ott Budapesten vajon lesz aki kinyissa a bezárt kapukat?Lesz kapu egyáltalán?Fog valaki az eltűntekre emlékezni?Rajtatok múlik.
Tisztelettel: Nyárádi Károly
Marosvásárhely 2007 Ian. 17
Románia


Anonymous képe
ngyuri
link 3776 | ngyuri (nem ellenőrzött), 2006, november 7 - 17:48 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Nagyon jó ötlet.

Én külföldön élek, de sokszor látogatok Budapesten.
Fáj a szivem amikor látom, hogy a volt zsidó negyedben, ahol 95 százaléka zsidó volt, most alig látni zsidó embert vagy zsidó intézményt. Viszont ennek projektnek a kivitelézéséhez vagy jó összekötetés kell a kormányhoz vagy sok pénz vagy mindkettő.
Gyuri


Anonymous képe
AnTomySm
link 3767 | AnTomySm (nem ellenőrzött), 2006, november 4 - 11:31 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Sziasztok!
Hol lehet szavazni a zsidónegyed megmentéséért?

(és csak egy nem ide illő kérdés:(nem szeretnék semmilyen politikai fórumot nyitni) A zsidó emberek itt magyarországon milyen politikai beállítottáguak általában? ) Választ előre is köszi!
Üdv mindenkinek!


Anonymous képe
jános
link 3745 | jános (nem ellenőrzött), 2006, október 15 - 03:33 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

nekem ez az egész csak egy hangulat budapestből, néha mikor olyan kedvem van arra járok, csak úgy, kolbászolok az utcákon, persze mostmár látni, hogy ez lassan elmúlik, pest elveszt egyet színeiből. ok. van sok másik. ez meg marad a könyvek lapjainak. vajon melyik lesz a következő kieső, és azután, az azt követő? jó lenne tudni, ha valaki tudja, kérem írja meg, akkor, ha van időm, majd arra járkálok többet. csak azért, hogy majd mesélni tudjak valakinek, akit talán érdekel, arról ami a könyvekben csak félig van meg, arról, hogy miért tudtam szeretni azt a várost és arról, hogy ma miért nem ott élek.


Anonymous képe
Eszterke
link 3708 | Eszterke (nem ellenőrzött), 2006, szeptember 24 - 15:21 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Szijasztok!

Nem vagyok zsidó, de remélem, sikerül megmentenetek, ami nektek fontos, a helyet, ahol felnőttetek. Sok sikert!

Szép napot!


rebecca képe
rebecca
Regisztrált: 2006.01.07.
link 3692 | rebecca, 2006, szeptember 20 - 09:04 | A hozzászóláshoz belépés szükséges
Előzmények: ‹ 3690

De építik újjá? A templom körül akkor is zsidók fognak élni mindig.
Én próbálom megérteni. (Mellékesen én zsidó vagyok)


adatlap
Anonymous képe
vargan
link 3691 | vargan (nem ellenőrzött), 2006, szeptember 20 - 07:50 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Tényleg, hol az összetartás?
Miért ez a közöny?
Miért csak 150 aláírás gyűlt erre össze?
Nagyon, nagyon elszomorít! Pedig nem ott nőttem fel, nem élnek ott rokonaim,a Dohány utcai Zsinagógában például még egyszer sem jártam, mégis fontosnak tartom, hogy megmaradjon!
Hatalmas kincset veszítenénk el. És nem csak zsidó, hanem kultúrális szempontból is!
Rebecca ötlete:"..egy másik helyen.."-nem jutok szóhoz.
..abban az esetben viszont mérlegelendő , ha megfoghatnánk a sarkait és épületestül, mindenestül átrakhatnák máshová Smile


verebesgy képe
verebesgy
Regisztrált: 2006.06.29.
link 3690 | verebesgy, 2006, szeptember 19 - 17:42 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

gyverebes
Engem is zavarna ha lebontanák ,hiszen az életem egy szép korszakát éltem a zsinagoga mellett a wesselényiben,de nem hiszem hogy meg tudjuk akadályozni.Kevesen vagyunk már ehhez és a nem zsidok fel se fogják hogy nekünk ez mit jelentett!!


adatlap
rebecca képe
rebecca
Regisztrált: 2006.01.07.
link 3682 | rebecca, 2006, szeptember 15 - 16:21 | A hozzászóláshoz belépés szükséges
Előzmények: ‹ 3677

Nem vagyon tényleg otthon a zsidónegyed témában, de elolvastam mégegyszer a cikket.
Nagyon depressziósan hangzik: "A romokon azonban vadvirágként tenyészik a 21. századi zsidó szubkultúra. A romkocsmák népe még egy jót bulizik utoljára, mielőtt lebontják a fejük fölül az utolsó, romkocsmának otthont adó, lakatlan bérkaszárnyát is."

Mi történik, ha a 21. századi zsidó subkultúrának új helyet adnak?


adatlap
sofar képe
sofar
Regisztrált: 2003.05.30.
link 3677 | sofar, 2006, szeptember 14 - 16:28 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Azt hiszem, Rebecca, nem vagy nagyon képben zsidónegyed ügyben...


adatlap
rebecca képe
rebecca
Regisztrált: 2006.01.07.
link 3676 | rebecca, 2006, szeptember 14 - 16:10 | A hozzászóláshoz belépés szükséges
Előzmények: ‹ 3675

Nem, a gond az, hogy még a zsidók is kritizálják egymást. Miért baj, ha van pénze a zsidónak? Legyen is. Ha pedig lebontják a negyedet (ami nem biztos) akkor lehet valami szép új zsidónegyedet csinálni. A fontos, hogy jó legyen a zsidóknak.


adatlap
Anonymous képe
Eca
link 3675 | Eca (nem ellenőrzött), 2006, szeptember 14 - 12:03 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Az a gond, hogy az átlag magyar embert nem igazán foglalkoztatja, hogy micsoda tragédia lerombolni, Budapest egyik legemberibb részét. Valami csodát el fog veszíteni a város. Gyakori azonban, hogy a zsidóság részéről is közönnyel találkozom, amit már felháborítónak találok. Hiszen róluk van szó. Hol van a híres zsidó összetartás?! Talán nem is volt soha. A szegény (gettókban élő) zsidókat mindig is lenézték, azok akiknek a pénz az Istenük. Pedig a "fajtánk" ugyanaz, csak a gondolkodásunk különbözik, no meg az értékrendünk. Sajnos a társadalmi különbségek a zsidóságot is csak egyre távolabb taszítják egymástól....és ez elszomorító


Anonymous képe
Judith
link 3543 | Judith (nem ellenőrzött), 2006, augusztus 12 - 17:05 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Ugye nem mondjátok komolyan, hogy a negyedet lerombolják? Egyszerűen fel vagyok háborodva. Ott nőttem fel, oda járam iskolába. Szinte mindenkit ismertünk, a sarki fűszerestől a cipészig, a Frőlichbe jártunk sütizni. Ezt ugysem érti, aki nem lakott ott, vagy nem él ott. A mai napig, amikor rossz a kedvem, elmegyek emlékezni a környékre, ahol felnőttem, és potyognak a könnyeim, hogy mennyire szerettem ott lakni, milyen kedves emberek között nőttem fel.Szegény apám, jó hogy ezt nem érte meg.