Forrás: Menedzsment Fórum

[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

vásárlás

[vizsla24]

Gazdasági hírek

Vállalatvezetés

Marketing és PR

HR

E-business

Logisztika

Kontrolling

Minőség

Egyről kettőre

Archívum

Képzéscentrum

ÜZLETI NEGYED

Üzleti Negyed

Vállalkozói Negyed

Üzleti Etika

Eu pályázatok

Vállalatirányítási rendszerek

Deluxe

AJÁNLATUNK

Hírkereső

Időjárás

Programajánló

Filmklub

Autó

Fapados adatbázis

Az mfor.hu az MTE tagja:

Legyen az mfor.hu a kezdőlapom!

2005. november 28., hétfő

A Novartis portfolió tisztítással harcol a világelsőségért

2005. november 28., hétfő, 11:41

A diétás és egészséges élelmiszerekkel foglalkozó részlegének eladásával próbál erősíteni a svájci Novartis gyógyszergyártó. A cég az izraeli Tevával vív harcot világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója címért.

A svájci Novartis gyógyszergyár 220 millió euró készpénzért eladta a diétás és egészséges élelmiszerekkel foglalkozó részlegét (Nutrition&Santé) az ABN Amro bakcsoport francia befektetési részlegének, az ABN Amro Capital France-nak, jelentette be a gyógyszergyártó hétfőn. A részleget már 2002. novemberben is megpróbálták eladni szakmai befektetőnek, az Associated British Foodsnak, de a tárgyalások eredménytelenek maradtak. Az ügylet zárása a jövő év első negyedében várható. Az eladást a profiltisztítással indokolták, mivel a svájci cég igyekszik minél jobban a generikus gyógyszerek piacára koncentrálni.

A Novartis ugyanis éles versenyben van az izraeli Tevával a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójának pozíciójáért. A svájci cég ennek érdekében az idén megvette a német Hexal AG-t és az Eon Lab Inc.-t, valamint a Bristol-MyersSquibb Co. Egyesült Államokban recept nélküli szereket forgalmazó üzletágát is. Emellett, ahogy arról az mfor.hu is beszámolt száz százalékban a tulajdonukba került az amerikai Chiron Corporation is.

Idei akvizícióival a Novartis a világ legnagyobb generikus gyógyszergyára is lett, míg a Teva júliusban vissza nem szerezte elsőségét, az amerikai Ivax Corp. 7,5 milliárd dolláros megvételével. Az izraeli vállalat Magyarországon is érdekelt, a Biogal Rt., a Human Rt., a Biogal-TEVA Pharma Rt. és a Humantrade Kft. tartozik hozzá.

A Novartis -, amely már régebben megkezdte terjeszkedését a generikus piacon, miután 2002-ben megvette a szlovén Lek gyógyszergyárat, majd tavaly a Durascant és a kanadai Sabexet – az elemzők szerint a mostani tranzakcióval növelheti hatékonyságát, és tovább erősítheti pozícióját az alaptevékenységnek tekintett generikus gyógyszergyártásban.

Menedzsment Fórum/MTI

Comments are closed.