Forrás: MCSZ

Évről-évre többen élnek az izraeli továbbtanulás lehetőségeivel. Szüleik aggódó szeretettel kísérik sorsukat, beilleszkedésüket az új környezetbe. Birkózásukat az ivrit nyelvvel, majd a vizsgákkal együttérzéssel figyelik a távolból, igyekeznek megismerkedni gyermekeik életével, az országgal amelyhez amúgy is sok szál fűzi őket. Ha találkoznak „sorstársakkal” a beszélgetés hamar az Izraelben tanuló fiúkra-lányokra terelődik: hogy vannak, hogy tanulnak, hogy élnek, mi tetszik nekik és mi szokatlan még új otthonukban? Természetesen szóba kerül az állam, amely biztosítja a tanulást a Magyarországról érkezett fiataloknak, az éppen aktuális „közel-keleti helyzet” is. Hiszen akinek gyermeke Izraelben él még nagyobb figyelemmel hallgatja a híreket, még jobban felháborodik a merényleteken, lelkesedik a sikereken. Valóságos Izrael-szakértők lesznek a gondos szülők rövid idő alatt!

Igy volt ez immár másfél évtizede, amióta a rendszerváltás megnyitotta a kapukat az Izraelbe utazás előtt. Nyilvánvalóvá vált az Izraelben tanuló szülők csoportjának spontán kialakulása, és az érdekeltek nagy örömmel fogadták Dr. Englander Tibor javaslatát kapcsolatuk szervezet formába öntésére. 1996 tavaszán megalakult a Keser Mispacha társaság, amely nevéhez méltóan összeköti a családokat egymással és izraeli ösztöndíjas gyermekeikkel. Rendszeresen találkozhatnak a Szinva utcai Oneg Sabbat klub keretében és helyiségében, általában vasárnap délutánonként. Beszélgetnek a gyerekekről, hírekről, Izraelről, képeket, leveleket nézegetnek, hasznos információkat cserélnek. Ha megy valaki küldhetnek vele könyvet, csemegét, ha jön meghívják, elmondhatja hogy van a fiú vagy leány odakint, hogy megy a tanulás, hogy érzi magát a kollégiumban. Mivel sokan héber nyelvtanfolyamra kezdtek járni, ők is tanulnak nemcsak gyermekeik, ez a közös elfoglaltság is összefűzi társaságot, héber szavak keverednek a jókedvű társalgásba.

Május első hétvégén ünnepelték a Keser Mispacha megalakulásának kilencedik évfordulóját. Vezetőjük Ádám Tibor örömmel látta régi és aránylag új tagokat, akik alig fértek el a dúsan megrakott asztalnál. Eljött látogatóba Péter fia, aki biológiát tanul Izraelben, de már katona is volt. Libanoni harcokban megsebesült, de nem hagyta ott bajtársait, bátorságáról az izraeli hadsereg lapja külön cikkben megemlékezett. Jelen volt az ünneplésen Biró Gábor, aki Izrelben végzett fizikus és egyébként Biró Eszter musical színésznő bátyja. Földes Zsuzsa éppen utazásra készült Ágnes lányához, akit a többiek is üdvözöltek. Szép vonása a klubnak, hogy a tanulmányaikat befejezve Izraelben letelepedett fiatalokkal is ápolják a kapcsolatot. „Már unokák is vannak” – mondják büszkén és ezt „véletlenül” épp itt lévő fényképekkel bizonyítják.

Sajnos nem mindegyik Izraelben tanuló fiatal szüleivel van kapcsolatuk, pedig ők mindenkit szívesen látnak vasárnap délutánonként a kényelmes Szinva utcai klubhelyiségben. Úgy tűnik nemcsak az évfordulókon van mondanivalójuk egymásnak!

Róbert Péter

Erec

One Response to “9 éves a Keser Mispacha”

  1. Nem minden Vasárnap,hanem minden hónap első Vasárnapján

    Nem minden Vasárnap,hanem minden hónap első Vasárnapján 17 órakkor.Augusztusban szabadság miatt nem találkozunk!