Forrás: NOL

Marnitz István, 2005. július 16. 00:00

Felszámolás indult a Sorstalanság első producercége, a Barbalics Péter által fémjelzett Magic Média Rt. ellen – tudtuk meg. Az eljárást a díszletekért felelős Mafilm Szcenika Kft. indította 5 millió forint kifizetetlen tartozás miatt – erősítette meg információnkat Gárdonyi László, a kft. ügyvezetője. Döntésének hátteréről elmondta, „unja” a hazai filmiparban uralkodó fizetési fegyelmet. Mindazonáltal a megállapodásnak áll elébe.

Barbalics Péter szerint ebből a hírből nem lehet következtetéseket levonni cége anyagi helyzetére vonatkozóan: szerinte ugyanis néhány héten belül befolynak azok az elmaradt összegek, amelyekből kiegyenlíthető a tartozás, és létrejöhet a megegyezés.

Egy ilyen eljárás során az irányítást a felszámolóbiztos veszi át, akinek alapvető feladata a vagyonelemek kiárusítása és a hitelezők követelésének megtérítése; elvileg ugyanakkor van lehetőség az eredeti státus visszaállítására is. A legnagyobb, mintegy 100 millió forintra rúgó követelésük a brit Renegade Films Ltd. felé áll fenn, 60 millióval pedig a szintén koprodukciós partner Magyar Televízió tartozik. Barbalics úgy véli, a Mafilm Szcenika sem tartotta be szerződéses kötelezettségét, mert nem bontotta el a piliscsabai díszleteket.

Gárdonyi szerint ez nem igaz, csak azokat az építményeket nem szállították el, amelyekben a helyi rendőrség szeretne gyakorlatozni. Barbalics szerint ugyanakkor éppen a helyi hatóság követeli a megmaradt díszletek elbontását.

Kertész Imre Nobel-díjas regényének, a Sorstalanságnak a megfilmesítése nem kevés problémával kellett szembesüljön. A jogokat 1997-ben Barbalics korábbi cége, a Magic Média Kft. vette meg, de ez a cég 2001-ben felszámolás alá került. Ekkor azonban a jogok már az 1998-ban alapított Magic Média Rt.-nél voltak.

Igaz, Barbalics szerint nem ez történt: ő úgy tudja, a kft. nem felszámolással szűnt meg, hanem belőle alakult az rt. A rendelkezésünkre álló hiteles cégbírósági dokumentumok ezt nem támasztják alá. Azt azonban igen – amire szintén felhívta a figyelmünket -, hogy a kft. felszámolásakor már nem ő volt az ügyvezető; igaz, résztulajdonosi pozíciója megmaradt.

Kertész Imre műve 2002-ben kapta meg a legmagasabb, irodalmi alkotásnak járó elismerést, így megindultak a forgatás előkészületei is. A magyar állam kezdetben 920 millió forintos támogatást szavazott meg a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül. Ehhez járult a német Euroarts körülbelül 450 millió, a brit Renegade Films mintegy 375 millió, illetve az európai uniós Eurimages hozzávetőlegesen 160 millió forinttal. 2004 elején, a forgatás közepén azonban elfogyott a pénz, így a kamerák leálltak. Állami vizsgálat következett, aminek végén a közalapítvány által létrehozott Magyar Mozgókép Kft. szállt be a Magic Média mellé oly módon, hogy lényegében átvette a produkció és a pénzek feletti irányítást. További több százmilliós állami támogatásból végül is elkészült az alkotás: Koltai Lajos rendezését a mozik folyamatosan vetítik.

Barbalics mint producer továbbra is bízik abban, hogy a forgalmazásból jelentős bevételek folynak be cégéhez – csakúgy, mint partnereihez -, és a befektetés anyagilag is gyümölcsöző lesz. A köztévénél kérdéseinkre nem kaptunk választ, a Renegade Films és a közalapítvány képviselőit pedig nem tudtuk elérni.

Comments are closed.