Forrás: Menedzsment Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> A tervezettnél több állást hozhat az SAP

A tervezettnél több állást hozhat az SAP

2005-07-15 14:31:00

Német sajtóértesülések szerint az SAP még az idén a tervezettnél egyharmaddal több, mintegy 4000 új munkahelyet kíván teremteni, s ez érinti majd a magyar fejlesztési központokat is. Az mfor.hu megkeresésére az SAP Hungary Kft. egyelőre nem tudott pontos számokkal szolgálni.

Miközben világszerte több szoftvergyártó cég is komoly leépítésekre kényszerül, addig a walldorfi konszern idén az eredetileg tervezettnél ezerrel több, mintegy 4 ezer új állást kíván létesíteni, írta pénteki számában cégközeli forrásokra hivatkozva a Handelsblatt gazdasági szaklap.

A lap értesülését a cég szóvivője nem kívánta kommentálni, viszont utalt Henning Kagermannak, az SAP vezérigazgatójának korábbi kijelentésére, miszerint az eredetileg tervezett 3 ezres szám „nincs kőbe vésve.” A vezető szerint idén eddig ezer új dolgozót vettek fel a társasághoz.

A Handelsblatt úgy tudja, a 4 ezer új állásból mindössze minden ötödik keletkezik majd Németországban, így a szoftverfejlesztés területén – a walldorfi székhely mellett – az indiai, a kínai és a magyar központokban is további új munkahelyekre lehet számítani.

Az mfor.hu megkeresésére a SAP Hungary Kft. pontos számokat nem kívánt közölni. Elmondásuk szerint a konszern összesen mintegy 270 főt foglalkoztat Magyarországon, ebben már benne vannak az idén felvett fejlesztők is.

Mint ismert, a cég májusban új kutatás-fejlesztési központot hozott létre Magyarországon SAP Labs Hungary néven, amely az SAP ellátásilánc-kezelő (SCM) alkalmazásainak fejlesztéséért felelős. Az 50 fős szoftverfejlesztői gárdával indult társaság dolgozóinak száma 2006 végére a tervek szerint eléri a háromszázat. A cég már akkor jelezte, hogy hosszabb távon ennél is jóval több szakembernek adhat majd munkát.

Korábban Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság már tárgyal a felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a szakember-ellátottság.

Vahl úgy vélte, az ország lakosságának száma, illetve a felsőoktatási intézmények ebből adódó szakember-kibocsátási lehetősége meghatározza, hogy egy ilyen fejlesztőközpont nem foglalkoztathat ezernél több szakembert. Ráadásul ez az az alkalmazotti szám, amit a magyarországi általános fluktuáció mellett még kezelni lehet.

Az igazgató szerint felértékeli az országot, hogy az SAP mellett egy másik multinacionális informatikai cég, az IBM is bejelentette, hogy jelentősen fejleszti magyarországi szolgáltatási üzletágát. Ez azt mutatja, hogy versenyelőnye van az országnak a régióban, tette hozzá.

„A versenyhelyzet rendkívül nagy a régió egyes országai között a nagy hozzáadott értékű termékeket fejlesztő központokért, és itt az elérhető kedvezmények mértéke már érdemben nem befolyásolta a vállalatot a választásban” – mondta el korábban lapunknak Brandt Zoltán, az SAP marketingmenedzsere. A cég az üzleti folyamatok és technológiák terén felhalmozott helyi szakértelem és a stabil infrastrukturális háttér miatt döntött Magyarország mellett.

Az SAP hazánkon kívül jelenleg Németországban, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban, Franciaországban, Bulgáriában, Kanadában, Izraelben és Kínában működtet K+F központokat.

Menedzsment Fórum

Comments are closed.