Forrás: MCSZ

Bányai László

Irán szerint ultrakonzervatív elnöke nem vett részt az amerikai tússzedésben negyed évszázaddal ezelőtt. A kampányt Izrael és az Egyesült Államok indítta az újonnan megválasztott elnök eljáratására – közölte az iráni külügyminiszter szóvivője.

Hamid Reza Aszefi felszólította az európai államokat: ne vegyenek részt a Mahmúd Ahmadinedzsád elleni „cionista kampányban”. Franciaország, Németország és Nagy-Britannia külügyminiszterei most igyekeznek rávenni Iránt: állandó jelleggel hagyjon fel úrániumdúsítási tevékenységével. Aszefi szerint az elnök elleni vádak „olyan nyilvánvalóan hamisak, hogy még válaszra sem érdemesek. Világos, hogy merő hazugságok.”

Ennek ellenére hat korábbi túsz felismerte Ahmadinedzsádot, aki állítólag vezetőként vett részt 26 évvel ezelőtt a teheráni amerikai nagykövetség elfogalásában és a személyzet túszul ejtésében. Felismerték a fotón és azt nyilatkozták, hogy ő volt az egyik, aki 444 napig fogva tartotta őket. Egyikük pedig brutális kihallgatójaként is felismerte. Az elnök tagja volt annak a diákcsoportnak, amelyik hatalmába kerítette az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét.

Az ausztriai Der Standard szerint a Zöld Párt egyik magasrangú tisztségviselője azt állítja, hogy „rendkívül meggyőző” bizonyítékok szerint az elnök részt vett egy ellenzéki kurd vezető, név szerint Abdul-Rahman Gasszemlou bécsi meggyilkolásában. Aszefi szerint a vádaskodások oka, hogy nem az általuk preferált jelölt nyerte a választásokat.

George W. Bush nem foglalkozik az elnökre vonatkozó hírekkel, de azt szeretné, ha az európai tárgyalófelek egyértelműsítenék: egy nukleáris Irán elfogadhatatlan a Nyugati világ számára. Irán tagadja, hogy atomfegyver gyártására törekedne. Azt állítja, hogy elektromos áramot akar termelni a segítségével. ( Nem mintha szüksége lenne rá!) Ahmadinedzsád most bejelentette, hogy Irán ismét elkezdi urániumdúsító tevékenységét, amelyet – az európai tárgyalások következtében – ideiglenesen felfüggesztett, hogy elkerülje a Biztonsági Tanács szankcióját.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Mark Regev visszautasította az iráni vádakat. „Egyesek midenért Izraelt vádolják. Szeptember 11-ért, az AIDS -ért Afrikában a szegénységért az arab világban. Ez az egész tarthatatlan.” Közben az olajár az egekbe kúszik, mert a piac attól tart, hogy az év végére kitör az amerikai-iráni háború.

Comments are closed.