Forrás: MCSZ

2005. június 7.

Aznar az Unió közel-keleti politikájáról és a Hamaszról

Bányai László – Izraelnek nem szabad túl nagy figyelmet szentelnie Európára, amely a közel-keleti politikát arra használja, hogy megkülönböztesse magát az Egyesült Államoktól. Európa palesztin párti és a „megbékéltetési politika” híve. – nyilatkozta José-Maria Aznar a Jerusalem Postnak adott interjújában.

„Európa nagyon szereti a „megbékéltetést,” ez a legfontosabb különbség köztünk és az Egyesült Államok között.”- jelentette ki Aznar a Bar-Ilan Egyetem kampuszában adott interjúban. „Az európaiak semmilyen problémát nem szeretnek. Jobban szeretik a békességet.” Az erősen Amerika-barát Aznar, aki 1996 és 2004 között spanyol miniszterelnökként a közvélemény ellenére szilárdan támogatta Washington iraki háborúját. A héten Izraelben járt, hogy részt vegyen a Bar Ilan Egyetem ünnepi jubileumán, ahol díszdoktorrá avatták. Aznar szerint Európának nincs esélye a Közel-Keleten önállóan hatást kifejteni, csak az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve.

„Vajon mi, Európaiak rendelkezünk-e a képességgel, hogy megváltoztassuk a helyzetet és befolyásoljuk a térséget? A válasz: nem.”- jelentette ki. Aznar szerint az európai politika „nem kedvező Izrael számára”, és egyes politikai vezetők Európában arra használják a közel-keleti kérdést, hogy az Egyesült Államoktól eltérő identitást alapozzanak meg. „Európában Izrael nem nagyon népszerű, nemcsak ez a kormány, de egyik kormány sem.”- jelentette ki. „A legtöbb európai támogatja a palesztin ügyet. Az európaiak őszintén óhajtják a békeegyezményt, támogatják a békefolyamatot, ám a valóság az, hogy a békefolyamat bezárult. Európának – ebben a helyzetben – szorosan együtt kellene működnie az Egyesült Államokkal, mert ez az egyetlen esély a térség megváltoztatására.”

Az EU alkotmány francia és holland elutasítása jó lehetőséget kínál az EU számára, hogy változtasson politikáján és elmozduljon az izolacionista, Amerika-ellenes irányzattól, amely külpolitikáját alapjaiban határozza meg. Ami a Közel-Keletet illeti: „Az európaiaknak kétféle gondolkodása van. Az egyik: szorosan együttműködni az Egyesült Államokkal, a másik pedig, hogy sokszor utazzanak ide, adjanak minél több interjút, jöjjenek elő számos kezdeményezéssel, de eredmény nélkül. Az egyetlen lehetséges módja, hogy csináljunk is valamit, ha szorosan együttműködünk az Egyesült Államokkal.” Aznar az alkotmány francia és holland elutasítását „Európa jelenlegi vezetésében való bizalomhiánynak” tekinti. Úgy vélte, hogy az USA-val való szoros együttműködésre szóló felhívást is jelent.

Aznar, akinek a Néppártja a választásokat elveszítette 2004 tavaszán a madridi bombázásokban, szilárdan állást foglalt a Hamasz ellen és elutasította azokat a hangokat, amelyek békülékenyebb húrokat pengetnek a szervezettel szemben. „Számomra a Hamasz mindig is terrorszervezet volt.”- tette hozzá és a Palesztin Hatóságnak kell megoldania az ügyet.

Linkek:

Bányai László írásai

Comments are closed.