Zsidó rádióállomás kezdte meg működését 2003. december 1-én, Budapesten. A Sófár Egyesület által elindított „Rádió Zs” napi 24 órában, magyar nyelven sugározza műsorát a Magyar Internet Világrádió hálózatában. A „Rádió Zs” nyitott, önszerveződő, nonprofit kezdeményezés, minden Magyarországon működő zsidó szervezet, közösség és intézmény számára biztosít szabadon felhasználható műsoridőt.


A „Rádió Zs” kísérleti adása immár közel két hónapja hallgatható a világ bármely pontján egy internetes számítógép program segítségével, mely portálunkon is letölthető ingyenesen, címünk: sofar.hu. Földi, illetve műholdas sugárzás beindítását is tervezzük a közeljövőben, technikai és anyagi lehetőségeink függvényében. Műsorkínálatunk hétről-hétre dinamikusan bővül, már ma is számos vallási, világi szervezet és iskola jelentkezik saját programmal. Izraeli stábunk helyszíni közvetítései mellett kulturális programajánlókat, hangos portrékat, mai és archív interjúkat, történelmi sorozatot, különböző vallási és vitafórumokat, irodalmi összeállításokat készítünk és tűzünk folyamatosan műsorra.


Az első, magyar nyelvű zsidó rádió, és a hozzá kapcsolódó internetes portál szervezetünk, a Sófár Egyesület „Új horizontok” elnevezésű koncepciójának kísérleti modellje. Koncepciónk lényege, hogy új kommunikációs csatornákat kell nyitni a zsidóság különböző irányzatai, csoportjai, a zsidósághoz rokoni, baráti, kulturális szálakon kötődő népesség, valamint a befogadó nemzetek, társadalmak nemzsidó tagjai között. E csatornák útján fel kívánjuk pezsdíteni az információk kölcsönös áramlását, nyitottan, őszintén, emberközelien mutatjuk be a zsidóság sokszínű, tagolt világának mindennapjait, kultúráját, történelmét, hagyományait. Szeretnénk áttörni a zsidóságról kialakult sematikus sztereotípiák falát, meggyőződésünk, hogy az előítéletek nagyrészt az ismeretek, információk hiányát kitöltő téveszmék talaján tenyésznek.


Cselekvési programunk három új horizont felvázolását tűzi ki célul.



  1. A 21. századi zsidó identitások körvonalazása. A zsidóság különböző irányzatai, csoportjai, és az asszimilálódott zsidók számára közös platformokat kívánunk teremteni, szeretnénk együtt megtalálni a közös, összekötő minimumot. Ehhez tisztáznunk kell, honnan jöttünk, merre tartunk, ezért fontosnak tartjuk a magyar zsidóság történelmének feltárását, a 21. századi integrációs stratégiák közös kidolgozását.
  2. A ma élő zsidóság világának sokoldalú, közérthető bemutatása. A közös platformokon mindenki számára világosan kirajzolódik majd, hogy a zsidóság mint olyan, elvont fogalom: a gyakorlatban számtalan, egymástól sokmindenben különböző világnézeti, és kulturális beállítottságú, a befogadó kultúrákhoz ezer szálon kötődő embercsoportot takar, melyeknek összekötő szövetét a több évezredes közös hagyomány adja.
  3. A zsidó állam árnyalt képének megrajzolása. Izrael napjainkban az európaiak számára jórészt hadszíntérként jelenik meg. Helyszíni tudósítóink nap, mint nap emberközelbe hozzák az izraeli társadalom hétköznapjait, gondjait, örömeit, kétségeit, ellentmondásait, betekintést adnak az ott élő emberek gondolataiba, vágyaiba.

Budapest, 2003. december 1.


 


Seres Attila


elnök

2 hozzászólás to “Közlemény”

  1. imre

    Gratulálok a Rádió ZS-hez, és kivánok sok sikert munkájukhoz !!!

    Tóth Imre, a Szabadkai Rádió zenei szerkesztõje.

  2. amichay

    Gondolom, a koncepció fontos, ahhoz, hogy elinduljon a kommunikáció, de bõviteni mindig lehet, ha dolgok úgy alakulnak…

    Van egy roppant fontos téma, amellyel egy ideje foglalkozom. Az utóbbi idõben igen inzetnziven: a zsidó épitészeti környezet, a zsidó, városi élet emlékei, amelyek Pest belvárosában egyre inkább pusztulnak. Az év elejétõl internetes kampányt inditottam a Gozsdu udvar, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ügyében, amelyek ma már számomra világos módon, az egész, régi, pesti, zsidónegyed rehabilitációja szempontjából fontos épületek.

    Talán, érdemes lenne a témáról a zsidó rádióban is szólni, hiszen a megmentés, és a hagyományok õrzése a mai fiatalokra vár, akik a rádiót hallgatják.