A hanukka Izraelben nem munkaszünet, hogy is lehetne nyolc napra felfüggeszteni az életet? Így is egy évben kétszer szinte megáll az élet egy teljes hétre, peszach a zsidó húsvét, és Szukkot, a sátoros ünnepek idején. Attól, hogy a munkahelyek teljes gôzzel mûködnek, az iskolák persze még zárva vannak. Ilyenkor egy hétig szünet van a szülôk igen nagy örömére.

Hadrendbe állnak a nagymamák-nagypapák, keresethez jutnak a beby sitterek. Esténként a családok együtt gyújtják a hanukkiákon, az egyre növekvô számú gyertyákat,  együtt énekelnek, és fánkokat esznek. A minap hallottam, hogy egy felmérés szerint az átlag izraeli a hanukka szezonban több mint hét fánkot fogyaszt el. Tekintetbe véve a helyi fánkok méretét, ez minimum napi 600 extra kalóriát jelent. Újabban a fánkok a hagyományos lekvár mellett csokival és karamellel is készülnek, ami komoly fejlôdést jelent az ünnep szerkezetében és mondanivalójában.. Legalábbis számomra. Az éneklés köztudottan fogyókúrás hatású, s ezért ilyenkor unos untalan eléneklik a “Maoz cur jesuaszit”.

Ha nem sikerült volna megtanulni, bátran tátoghatunk, a mindenütt megtartott munkahelyi hanukka ünnepségeken úgyse tûnik fel senkinek. Az ünnepségeken és a kollektív fánkeváseken kívül más nem is nagyon történik, ajándékot sajnos csak újévre és pészachra adnak a munkáltatók.  Hanukka kapcsán az ajándékozás errefelé nem divat a családokban sem. Megspórolhatjuk magunknak a bevásárlási lázat, a tülekedést és a pénzszórást. Ha nagyon igyekszünk, észre sem vesszük hogy elszállt egy újabb hanukka. Akik irtóznak az európai –a magyar karácsonyi szezon visszásságaitol, itt bátran felüdülhetnek decemberben. Esténként a tévében mindig más gyújtja meg a gyertyákat, a tévécsatornák igyekeznek kitenni magukért valami egyedit és különlegeset mutatni, új olékat, etiópokat, terroráldozatok családjait láthatjuk rövid interjúk keretében.

Idén számomra az ünnep fénypontja az óvódai megemlékezés volt. Óvódás lányaimnak még nem nagyon lehet a makkabeus felkelésrôl mesélni, mégis igen sikeres volt az ünnepség. Már hetekkel elöbb készülôdtek a picik, s megtanulták, sôt saját maguk ki is próbálhatták, hogyan készül az olaj az olajbogyóból. Elvégre az olaj nem fogyott ki a csoda szerint a mécsesekbôl? Az olajon keresztül test és ruházatközelbe hozták egy 4-5 éves számára is érthetô módon a történteket. Maga az ünnepség is inkább a hasukon keresztül szólította meg ezt a korosztályt, a latkeszekrôl, és fánkokról szóló dalokra táncoltak önfeledten. A Szentélyrôl meg a hôsökrôl nem nagyon esett szó, viszont imádtak szakácsnak beöltözve masírozni.

A tanítási szünet mellett a mindenütt jelen levô hatalmas hanukka gyertyatartók emlékeztetnek még az ünnepre. Esténként érdemes sétát tenni a vallásos negyedekben, ahol minden család az ablakba teszi gyertyatartóját, s ahol különleges hangulat uralkodik ilyenkor az utcákon.

De élményeimet összegezve be kell látnom, hogy a hanukkát itteni nyilvános és hivatalos ünneplése ellenére sem lehet összevetni az európai karácsonnyal. Hanukka nem kiemelt jelentôségû ünnep errefelé, nem készülôdnek rá hónapokon heteken át, nem ajándékoznak ilyenkor, sôt még csak nem is munkaszünet.

Shiri Zsuzsa, Rádió Zs, Jeruzsálem.

Comments are closed.