Forrás: MCSZ

Izraeli filmtavasz

2005. május 19-25. (Örökmozgó Filmmúzeum)

A kortárs izraeli film alig ismert Magyarországon. Izraeli filmet szinte kizárólag filmheteken (és néha a Duna tévében) láthatunk. Akit igazán érdekel az ország filmgyártása, annak az Örökmozgóban évente megrendezésre kerülő Izraeli filmtavasz nyújt lehetőséget az alaposabb tájékozódásra.

Az izraeli film növekvő nemzetközi elismertségét jelzi, hogy idén a berlini fesztivál Panoráma szekciója Eytan Fox: A vizenjáró (2004) című művét választotta nyitófilmül, amely izgalmas krimibe ágyazza egy Moszad ügynök morális válságát. Már Fox előző filmje, a Yossi és Jagger is a berlini bemutató után indult világhódító útjára – mindkét film számos hazai és nemzetközi díjat nyert. Joseph Cedar, az amerikai születésű ortodox rendező filmje is Berlinből startolt: a Tábortűzért (2004) különdíjat kapott. Egy negyvenéves asszony áll a történet középpontjában, aki 1981-ben egy új vallási csoporthoz szeretne csatlakozni lányaival. A közösség a három nő befogadását feltételhez köti, az asszonynak új férjet kell találni és két lányának el kell fogadni a vallási szabályokat – a lányoknak azonban saját elképzelésük van életükről.

Avi Nesher legújabb filmje, A világ végén fordulj balra (2004) az elmúlt tíz év legnagyobb kasszasikere volt az izraeli mozikban. A rendező húsz éve nem rendezett Izraelben, visszatérése nagy visszhangot keltett. A sorozatban három dokumentumfilmet is bemutatunk. Az erdőn kívül (2004) egy korabeli napló segítségével idézi fel és hozza nyilvánosságra több mint százezer litván zsidó meggyilkolását 1941 és 1944 között. A Forgatási napok (2004) úgy készült, hogy az alkotók két évig járták Izraelt, lencsevégre kapták az utca emberét, a háborús viszonyok mindennapjait, az apró és szellemes epizódokat. A Hölgyeké a győzelem (2004) egy női kosárlabdacsapat elszánt küzdelméről szól a férfiakat előnybe helyező sportvilágban és a társadalomban. A pálya kezdetén lévők is képviselik magukat: a nemzetközi hírű jeruzsálemi Sam Spiegel Filmfőiskola diplomafilmjeiből láthatunk válogatást. Az idén elhunyt világhírű, magyar származású izraeli íróra, Efrájim Kishonra legismertebb filmjének vetítésével emlékezünk (Sallah Shabati, 1963).

Támogató: Izrael Állam Nagykövetsége

Részletes program:

2005. május 21. szombat (20:30)

2005. május 24. kedd (20:30)

>>A világ végén fordulj balra

(Sof Ha”Olam, Smola), izraeli-francia, 2004, r: Avi Nesher, f: Sara Eden, Ruby Porat Shoval, o: David Gurfinkel, z: Krishna Levy, sz: Aure Atika (Simone Toledano), Jean Benguigui (Isaac Shushan), Liraz Charchi (Sara Talkar), Neta Garty (Nicole), Ruby Porat Shoval (Janette), hb/E, F, héber hang, 111 perc

Angol felirattal

A 60-as évek vége, Izrael. A Negev-sivatag határán egy kis izraeli faluban két bevándorló család lakik egymás mellett. Az egyik Marokkóból (francia kulturális háttérrel), a másik Indiából érkezett (angol kulturális háttérrel). Bár mindkét család zsidó származású, és mindegyikük Izraelben képzeli el jövőjét, semmi közös sincs bennük. A családok kulturális háborút vívnak egymással. A feszültséget számtalan apró mozzanat fokozza. A két családban élő, azonos korosztályhoz tartozó tinédzser lányok azonban mély barátságot kötnek egymással. A nemzeti hovatartozás, a kulturális különbség, a családok közötti feszültség nem befolyásolja kapcsolatukat.

május 19. csütörtök (20:00)

május 22. vasárnap (20.30)

>> A vízenjáró

(Lalehet al Hamayim), izraeli, 2004, r: Eytan Fox, f: Gal Uchovsky, o: Tobias Hochstein, z: Ivri Lider, sz: Lior Ashkenazi (Eyal), Gideon Shemer (Menachem), Caroline Peters (pia Himmelman), Knut Berger (Axel Himmelman), Carola Regnier (Axel anyja), hb/E, G, héber hang, 104 perc

Angol felirattal

Eyelt, a Moszad (az Izraeli Állam titkosszolgálata) ügynökét azzal bízzák meg, hogy derítse ki egy náci tömeggyilkos hollétét, akinek eddig soha nem tudtak a nyomára bukkanni. Eyal az idős ember két unokája után ered, remélve, hogy őket követve a keresett személyt is megtalálja. Az egyik unoka Pia, egy kibutzban él Izraelben. Bátyja Axel, Berlinben. Amikor Axel Izraelbe látogat, Eyel idegenvezetőnek adja ki magát, hogy a fiú bizalmába férkőzzön. Az izraeli út során Eyal és Axel között igazi barátság alakul ki, amelynek az vet véget, hogy kiderül Axel homoszexualitása. A küldetés befejezéséhez Eyelnek Németországba kell utazni. Ismét találkozik Axellel, és meghívást kap tőle a családi összejövetelre. A parti végén megérkezik a nagypapa.

május 20. péntek (18.30)

május 23. hétfő (20.30)

>>Az erdőn kívül

(Out of the Forest), izraeli dokumentumfilm 2004, r: Limor Pinhasov, Ben Yosef, Yaren Kaftori Ben Yosef, hb/héber hang, 93 perc

Angol felirattal

„.péntek, 1941. július 11. Gyönyörű idő van, enyhe szellő fúj csak, néhány felhő úszik az égen. Hirtelen lövések hallatszanak az erdő felől.” Kazimierz Sakowicz naplójának kezdő szavai ezek. Ponarban élt 1941 és 1944 között, tíz kilométerre Vilnától, attól a helytől, ahol százezer zsidót semmisítettek meg ebben az időszakban. Sakowicz hallotta a lövéseket, és elhatározta, hogy titokban naplót vezet az eseményekről, a tömegmészárlás 835 napjáról.

május 20. péntek (20.30)

>>Tábortűz

(Medurat Hashevet), izraeli, 2004, r, f: Joseph Cedar, o: Ofer Inov, z: Ofer Shalchin, sz: Michaela Eshet (Rachel), Hani Furstenberg (Tami), Maya Maron (Esti), Moshe Ivgy (Yossi), Assi Dayan (Motke), Yehoram Gaon (Moshe), Oshri Cohen (Rafi), Idit Teperson (Shula), hb/héber hang, 96 perc

Angol felirattal

Egy fiatal özvegyasszony, akinek két tinédzserkorú lánya van, csatlakozni szeretne egy új vallási csoporthoz a nyugati parton. Ehhez azonban meg kell győznie az elfogadó bizottságot arról, hogy érdemes a befogadásra, hogy minden tekintetben megfelel az elvárásoknak, és a csoport szabályai szerint fog élni a családjával. Az asszony és a csoport konfliktusba kerül egymással, amikor fiatalabb lányát azzal vádolják, hogy a helyi ifjúsági mozgalom tagjai közül néhány fiút elcsábított.

május 22. vasárnap (18.30)

>> Forgatási napok

(Shooting Days), izraeli dokumentumfilm, 2004, r, f: Michal Kafra, Deva Melman, hb/héber hang, 58 perc

Angol felirattal

A rendezők két évig járták Tel Aviv utcáit, és felvették Izrael mindennapjainak apró momentumait, különös figurákat és élethelyzeteket, az erőszak jelenlétét és az utca emberének küzdelmét, a mindennapok túlélésért való küzdelmét. Szokatlan lencsén keresztül láthatjuk Izraelt, az izraeli embereket, olyanokat is, akik nem szoktak filmben szerepelni.

május 23. hétfő (18.30)

Válogatás a jeruzsálemi Sam Spiegel Filmfőiskola legjobb filmjeiből

hb/E, héber hang, 90 perc

Angol felirattal

2005. május 25. szerda (18:30)

>>Hölgyeké a győzelem

(The Lady is a Champ), izraeli dokumentumfilm, 2004, r, f: Yuval Cohen, Amit Azaz, hb/E, héber hang, 60 perc

Angol felirattal

Orna Ostfeld kosárlabdaedző élete legfontosabb meccssorozatára készül. Csapata az izraeli nemzeti bajnokságért és az Európa Kupáért indul versenybe. Mindeközben meg kell jelennie a legfelsőbb bíróságon, hogy ítéletet hozzanak az általa benyújtott nagy vihart kavart ügyben: a női sportolókat diszkriminálják a sportbizottságok, kevesebb állami támogatásban részesülnek, mint férfi sportolótársaik, holott eredményeik szerint az ellenkezőjét érdemelnék.

2005. május 25. szerda (18:30)

>> Sallah shabati

izraeli, 1963, r: Efrájim Kishon, sz: Geula Noni, Gila Almagor, Arik Einstein, Shraga Friedman, Zaharira Harifai, hb/héber hang, 105 perc

Angol felirattal

Ezzel a világhírű filmmel a nyolcvanéves korában idén elhuny Efrájim Kishonra (Kishont Ferenc) emlékezünk. Kishon filmjei közül a Sallah Shabati vált legismertebbé többek között a főszereplő Chaim Topol kimagasló játéka miatt. A film azt az időszakot idézi fel, amikor száz és százezrek vándoroltak Izraelbe az ígéret földjének megalapítása után.

Kapcsolódó link: http://www.filmintezet.hu/uj/index_2.htm

Comments are closed.