Forrás: Stop!

Szlovákia egyelőre nem írja alá az úgynevezett kazettás bombák betiltásáról szóló nemzetközi szerződést – jelentette be szombaton Ján Kubis, szlovák külügyminiszter. A régi típusú fürtös bombákat azonban a szlovák hadsereg fokozatosan kivonja fegyverzetéből.

„Egyetértünk a kivezető úttal: a különösen barbár lőszereknek, amelyek súlyos károkat okoznak és veszélyeztetik a civil lakosságot, nincs helyük a fegyverzetben. Véleményünk szerint azonban fokozatosan kell előrehaladni” – jelentette ki a miniszter, akinek szavait a TASR szlovák hírügynökség idézte.

Kubis szerint Szlovákiának még elemeznie kell a nemzetközi szerződéshez való csatlakozás kérdését, mert az ország hadserege is rendelkezik kazettás lőszerrel.

„A határozott intézkedés hatalmas kiadásokat jelentene és bizonyos mértékben csökkentené hadseregünk harcképességét, kölcsönös együttműködési képességét más hadseregekkel” – fejtette ki a szlovák diplomácia vezetője.

A kazettás bombák betiltásáról szóló nemzetközi szerződéshez eddig több mint száz ország csatlakozott. A május végén az írországi Dublinban megtartott szakkonferencián 109 állam vett részt, de az Egyesült Államok, Oroszország és Kína nem volt jelen.

A kazettás bombák a levegőben szétnyílnak, és több száz „kis bombát” szórnak szét nagy területen. Ez utóbbiak nem mindig robbannak fel, „aknamezőt” hozva létre, megölve vagy megsebesítve azokat, akik később találnak rájuk, például kíváncsi gyerekek. Ezeket az eszközöket repülőgépről lehet ledobni, vagy aknavetőkből lőhetők ki. Az iraki, az afganisztáni, a vietnami, a balkáni háborúkban használták őket, illetve Izrael is bevetett ilyen fegyvert a 2006. évi dél-libanoni hadműveletekben.

Szlovákia esetében a nemzetközi szerződés elfogadása azt jelentené, hogy a hadserege fegyverzetéből ki kellene vonni az ilyen fegyvereket. Ugyanakkor tilos lenne a hasonló fegyverek gyártása tárolása és a velük való kereskedés. Ez Szlovákia számára veszteséget jelentene, mert az ország gyárt ilyen típusú fegyvereket – jegyezte meg a TASR.

Comments are closed.