Forrás: Stop!

A nigériaiaktól mindig lehet szerezni…

Egyre több a fekete drogdíler. A 90-es évek közepén a legtöbb nigériai olcsó japán autók importjával foglalkozott. Ma már sokan közülük keménydrogban utaznak. A kábszeres zsaruk elfogták a szervezett bűnözői kör egyik sejtjét a napokban. Anthony azonban rögtön elfelejtett magyarul.

Nigériából egyetlen út vezet Magyarországra, a főiskola. Aki ösztöndíjat nyer, maradhat. Ezt kihasználva több olyan intézmény van, ahol jó pénzért biztosítanak alibitanulmányokat. Persze vannak becsületesek, ilyen például Orere úr is, aki Lagos mellől, az igbo törzsből származik. Állítása szerint az igbók a legjobb üzletemberek a világon, ők az úgynevezett „fekete zsidók”. A kifogástalan megjelenésű, 40-es éveiben járó férfi 15 éve él Magyarországon, és mint mondja, rá és a többi becsületes afrikaira hoznak szégyent a drogdíler fiatal feketék.

„Sajnos látásból ismerem még ezt a Johnny gyereket is (Anthony másik beceneve Johnny – szerk.), dolgozni nem akarnak, csak a Blaha Lujza tér környéki kocsmákban tengnek-lengnek, játékgépeznek és üzletelnek” – méltatlankodott a gépészmérnök végzettségű, kitűnő magyarsággal beszélő férfi, reagálva a rendőrség bejelentésére, miszerint több nigériai elosztóból álló drogbandát füleltek le a napokban.

Mint kiderült, a budapesti feketék kapcsolatban állnak Bécsben élő honfitársaikkal, és olyan fiatalokkal csempésztetik a kokaint és a heroint Dél-Amerikából, akiknek a kezdetekben külföldi munkalehetőséget ajánlanak. Az általában csak később derül ki, hogy egy apróbb szívességet is meg kell tenniük, amiért több százezer forintnak megfelelő valuta a jutalmuk. Így bukott le 2 héttel ezelőtt H. Krisztián is a limai reptéren. A fiatalember a már említett 35 éves Anthonytól kapta a megbízást, akit egyébként Rodler Norbert és kollégái, a Kábítószerbűnözés Elleni Szolgálat munkatársai fogtak el egy autósüldözés során.

A VII. kerületi hajszában a kigyúrt afrikai férfi nem adta könnyen magát, autójával padlógázzal menekült, mígnem egy trolibusz oldalába nem csapódott. Ezután futva menekült, de egyenesen beleszaladt az akciócsoport munkatársaiba. Annak ellenére, hogy több éve Magyarországon él, a kihallgatáson elfelejtette a nyelvet, szinte egyetlen kérdést sem akart megérteni, amit felé intéztek. Erre azonban nem is volt szükség, hiszen a Peruban elfogott Krisztián mindent elmondott a kihallgatásán.

„A nyomozás során olyan információkat kaptunk, mely szerint h. Krisztián megbízója egy D. Anita nevű hölgyet is elindított egy szállítmányért, melyet nem tudott kézbesíteni, hiszen Bécsben már vártak rá az osztrák kollégák” – mondta el a Szolgálat vezetője, aki szerint a bűnözői körről fognak még hallani. A nyomozás folytatódik.

A nigériai fiatalokról hosszan mesélt munkatársainknak Orere úr is, de meglepő módon még a rendőröknél is szigorúbb hangvételben. Mint megtudtuk, a korábban olcsó autók felvásárlásával és Nigériába való hajóztatásásval foglalkozó fiatalok rájöttek, hogy nincs már kereslet a reptéri taxikra, sokkal jövedelmezőbb üzlet a kábítószer. Az élvezői már tudják, hogy a színesbőrű fiataloktól mindig lehet szerezni jóféle anyagot.

„A probléma az, hogy hatalmas a szegénység odahaza. Néhányan gazdagok és nagyon sokan szegények. A fiatalok meg sem próbálnak boldogulni, szinte menekülnek Európába és az Egyesült Államokba. Itt aztán ráébrednek, hogy nem is olyan könnyű az élet, mint ahogy azt gondolták, és bűnöznek” – magyarázta a nigériai származású férfi, aki búcsúzóul néhány kifejezést is megtanított nekünk: baumi az ő országukban üdvözlést jelent, napszaktól függetlenül, bradami pedig testvért jelent. Búcsúzáskor azt kérte olvasóinktól, ha fekete embert látnak, ne gondolják azonnal, hogy díler, mert a legtöbben becsületesen élnek.

Szerző: -kp-

Comments are closed.