Forrás: JNA – Jewish News Agency

Ötezer embert akartak meggyilkolni azok a terroristák, akik szerdán támadtak kilenc intézményre az indiai Mumbaiban.

Ezt az indiai hatóságok jelentették be a nyomozás eddigi adatai alapján. Közben Mumbaiban gyászolják India szeptember 11-éjének áldozatait, a Tadzs Mahal és az Oberoi luxushotelek közelében. A Tadzs Mahal tulajdonosa azt közölte, hogy a szállodát figyelmeztették a támadás előtt. Egy ideig szigorítottak a biztonsági ellenőrzéseken, de a vérengzés előtt ezt feloldották.

„Mi még sérülékenyebbek vagyunk a terrorizmussal szemben, mint az Egyesült Államok. Indiában mindennaposak a támadások. Úgy tűnik, belőlünk hiányzik a tűz, hogy harcoljunk ellene. Két hét múlva az egészet elfelejtjük, pedig nem szabadna” – mondja egy mumbai-i lakos.

Az egyik belvárosi kávézó is a terrortámadások célpontja volt. Az iszlámista szélsőségesek szerda este berontottak, és válogatás nélkül tüzet nyitottak a vendégekre. Tömegeket vonzott a hír, hogy a kávézó újranyit.

„Ezzel bizonyítjuk a terroristáknak, hogy nem vagyunk vesztesek, hanem győztesek vagyunk” – mondja az egyik tulajdonos.

„Az nem lehet, hogy emberek idejönnek, ránk szabadítják a poklot, elsétálnak, és azt hiszik, hogy ez így rendben van. Vissza kell ütnünk. Valakinek felelnie kell ezért” – állítja az egyik vendég.

Az akciót mintegy harminc iszlámista szélsőséges követte el, közülük kilencet lelőttek, egyet élve fogtak el. Az újságokban „babarcú terroristaként” emlegetett Azam Amir Kaszab azt vallotta, az volt a fő céljuk, hogy izraelieket öljenek.

A vérengzésnek kilenc izraeli áldozata van, miközben nem végleges adatok szerint összesen 183 ember halt meg. A terroristák felszerelése azonban arra utal, hogy több ezer embert akartak meggyilkolni.

Kaszab azt is elmondta, társaival együtt a pakisztáni Karacsiból érkezett hajóval Mumbaiba. Malajziai diákoknak adták ki magukat az indiai nagyvárosban. Két terrorista táborban képezték ki őket a pakisztáni megszállás alatt lévő Kasmirban. Azt a parancsot kapták, hogy utolsó leheletükig öljenek. A hatóságok menekülés közben fogták el Kaszabot, aki könyörgött, hogy ne öljék meg.

A távozó amerikai elnök részvétét fejezte ki Indiának a támadások miatt.

„Ezek a gyilkosok brutálisak és erőszakosak voltak, de nem a terroré lesz az utolsó szó” – mondta George Bush.

Közben az indiai belügyminiszter, aki – ahogy fogalmazott – vállalta az erkölcsi felelősséget, és lemondott. Az eddigi adatok szerint az elkövetők valószínűleg Pakisztánból érkeztek, és kapcsolatban állhattak az al-Kaida terrorhálózattal. A két ország között, amely eddig három háborút vívott, pattanásig feszült a helyzet.

Comments are closed.