Forrás: 168 Óra

Osztrák újságok és híradások címszavai 2008. november 12-én: „A köztársaság 90. születésnapján ünnepli.” (News) „90 éves a köztársaság: Ausztria ünnepel. 1918-ban szétesett a Monarchia. Romjaiból született meg az Osztrák Köztársaság.” (Kurier)

A legfelsőbb állami és pártvezetők, a kulturális és tudományos élet neves szereplői a Hofburgban ünnepelnek, és együtt nyitják meg a köztársaságról szóló kiállítást. Szólnak nehéz születésről, szólnak arról a két évtizedről, amely kioltotta Ausztria önálló államiságát (Ausztria betagolása a náci birodalomba), a totális vereségről és a nehéz újjáépítésről. A köztársasági elnök külön kiemeli, hogy az újjáépítés időszakában elszalasztották a nemzetiszocializmus ausztriai tevékenységének feldolgozását, nem mérték fel számos osztrák részvételét az emberiség elleni bűntettekben. Jóllehet, ezeket a mulasztásokat az utóbbi időben részben pótolták, de a fel nem dolgozott, meg nem emésztett múlt mind a mai napig az újjáéledő jobboldali radikalizmus táptalaja.

Miről nem szólnak a magas rangú állami és társadalmi vezetők, tudományos szakértők? Senki nem állítja, hogy az ország jelenlegi állapota annak a függvénye, hogy Trianon következtében egy új, jóval kisebb területű és lakosságú állam jött létre. Trianon nem országrontó kataklizma, és nem bűnbak eddig elkövetett és a jövőben elkövetendő tragikus mulasztásokért. Egyáltalán: Trianon nem téma! Hogy Ugocsával mi van, az senkit sem érdekel az egykori Osztrák-Magyar Monarchia vezető országában.

Az viszont igen, amint az Osztrák Köztársaság elnöke hangsúlyozza, hogy „a békés jövő érdekében gyors cselekvésre van szükség: a gazdaságot stabilizálni kell, különben a nacionalizmus felerősödése és a különböző radikalizmusba való bemenekülés veszélye fenyeget”.

És mi történik nálunk?

Naetar-Bakcsi Ildikó

E-mail

Comments are closed.