Forrás: MNO

Robert Fico élesen bírálta, hogy a magyar hatóságok semmit nem tesznek a szélsőségesek ellen

2008. november 11. 21:06Ján Slota, a szélsőségesen nacionalista és idegengyűlölő Szlovák Nemzeti Párt elhíresülten rasszista és magyarellenes vezére a szlovák nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte. Slota szerint a „magyarországi fasiszták és szélsőségesek Szlovákia önállóságát és szuverenitását veszélyeztetik, ezért biztosítani kell Szlovákia védelmét”. Igaz, Slota szavai ezúttal nem találtak meghallgatásra, Robert Fico nem „teljesítette” nemzeti partnerének elvárását, de nem is utasította el annak lehetőségét.

Fico ezzel szemben újra élesen bírálta, hogy a magyar hatóságok semmit nem tesznek a szélsőségesek ellen, szerinte „Szlovákiában nem fordulhatna elő, hogy hőzöngők határblokádot valósíthassanak meg, mi az ilyeneket elszállítanánk a határról” – állítja Fico.

A félpályás útblokádra – amit a szlovák politikusok és rendőrség „határblokádként” prezentált a szlovák nyilvánosság előtt – azonban több szlovákiai politikus a párbeszéd szorgalmazásával reagált. Monika Benová, a kormányzó Smer európai parlamenti képviselője Rajkára látogatott, ahol azt nyilatkozta a szlovák lapoknak, „az erőfitogtatás helyett mindkét oldalon a párbeszédet kellene erőltetni”. Benová szerint a szlovák-magyar kapcsolatokat mindkét oldalon csak kisebb szélsőséges csoportok szítják, sajnálatos, hogy ezek politikusoktól is kapnak támogatást, ezért mérgesedhet el a helyzet. Közismert azonban, hogy Benovának, bár alapítója volt a Fico vezette Smernek, ma már alig van hatása a kormánypárt politikájára, többek között azért is, mert ő ellenezte a szociáldemokraták együttműködését a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párttal.

Komáromban a szlovák oldalon „a békeszerető emberek találkozójára” került sor a félpályás útblokád ellen. Az egyórás „találkozót” azok szervezték, „akik tisztelik a nemzetek és nemzeti kisebbségek háborítatlan együttélését”. A rendezvényen részt vett Bugár Béla, az MKP volt elnöke, illetve Iveta Radicová is, aki a szlovákiai ellenzéki pártok közös államfőjelöltje a jövő évi köztársasági elnökválasztásokra. Ők az „Együtt békességben” táblával érkeztek a dunai Erzsébet hídra.

A szlovák lapok közben Robert Fico és kormánya szemére vetik, hogy „egyoldalúan értékeli” a kialakult helyzetet, amikor „a magyar sovinizmusra és szélsőséges csoportok provokációjára” hivatkozik a rossz viszony kialakulása miatt. A Sme napilap címoldalán figyelmezteti Ficót arra, hogy „ideje lenne, ha bizonyítanák a szlovák oldalon is a fasiszta eszmék elutasítását, s a Magyar Gárdához hasonló Slovenská Pospolitost legközelebbi akcióján a rendőrséget is bevetnék ellenük”. Ugyanez a lap szombati számában is foglalkozott a kérdéssel, s a két szélsőség kapcsán abban látja az alapvető különbséget, hogy míg a magyar oldalon az utcán hangzanak el az ilyen vélemények, Szlovákiában a gyűlöletkeltés színhelye a parlament „Robert Fico védőszárnyai alatt”.

Tegnap az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozója közben Göncz Kinga megbeszélést folytatott Ján Kubissal, a szlovák diplomácia irányítójával. Göncz az újságírók előtt úgy nyilatkozott: Nagyon káros mindenkinek, ha a szélsőségesek határozzák meg a magyar-szlovák kapcsolatokat, ezért mindkét oldalon vissza kell fogni a szélsőséges nacionalistákat. Ján Kubis kifejtette, hogy Szlovákiában „komoly aggodalmakat kelt a magyar szélsőségesek megjelenése”.

Neszméri Sándor

Comments are closed.