Forrás: NOL

„Hunyják be a szemüket, és képzeljék el a hazájukat 2050-ben. Gondoljanak egy közösségre, ahol a kulturális, a nemi, a faji és a vallási sokszínűség értéknek számít. Írják le, mire lehetnének büszkék ebben az országban!” – duruzsolja Bíró Ágota tréner a British Council (BC) rendhagyó sajtótájékoztatóján.

Az ország fala

Fekete András

Körben ülünk, filctollal, cetlivel az ölünkben, kitűzővel a gallérunkon. Akin nem „press” a névtábla, azon „navigator”: az összeülés lényege ugyanis a BC lefordíthatatlan nevű új projektje, az Intercultural Navigators bemutatása. A programba negyven magyar fiatalt választott az intézet, cigányt, zsidót, keresztényt, Angliában és Budapesten dolgozót, tanárt, festőművészt, üzlettulajdonost, szociológust.

– Célunk volt a minél heterogénebb csapat – mondja a budapesti BC kommunikációs vezetője, Patkó Györgyi. Olyan emberek hálózatát szeretnénk kialakítani, akik képesek lehetnek átalakítani a társadalmunkat nyitott, sokszínű közösséggé. Vezetői módszereket tanítunk ugyan nekik, de nem a szó céges hierarchiában megszokott értelmében. Olyan fiatalokat kerestünk, akik ösztönösen jó kapcsolatépítők, rendszeresen blogolnak, leveleznek, utaznak, szerveznek, így várható, hogy tapasztalataikat tovább görgetik. A hároméves program első szezonjában a tizenhat résztvevő állam odahaza képzi az összesen 450 navigátort. A következő évben csereutakat és gyakornoki programokat szervezünk, az utolsó etapban pedig közös projekteken dolgozhatnak az országok, ráadásul a legjobbakat a BC is támogatja majd – magyarázza Patkó Györgyi, miközben trénerük az utolsó címkét is fölragasztja Magyarország imént rögtönzött büszkeségfalára. A továbbfejlődéshez sosem árt tudni ugyanis, mennyi minden jó van máris a tarsolyunkban. Például az ötvenhatos forradalom öröksége, a táncházaink, a Kispál zenekar, a Túró Rudi, az éjszakára kivilágított Budapest, meg a híresen szép nők.

A tábla szerint effélékkel büszkélkednénk most. Föltűnő: csupa konkrétum, termék, tárgy, esemény. Érdekes módon ötven évvel későbbi víziónk-vágyunk (az ugyancsak fölcímkézett szemközti fal) csupa elvont értékkel, érzéssel, hangulattal teli. Befogadó társadalom. Élhető városok. Elfogadás. Biztonság. Méltóság. Őszinteség. Mosoly. Sok zöld. Sok biciklis. Sokszínűség.

HIRDETÉS

Projektek mentén

A 2008 második felétől profilt váltó BC londoni központjában röviddel ezelőtt belátták, brit zenei, színházi, képzőművészeti programokat más európai országokba közvetíteni és angoltanfolyamokat indítani – ezt a temérdek szervezőiroda és nyelviskola is remekül megoldja. Stratégiaváltásuk oka, hogy úgy látják, ideje tágabban értelmeznünk a kultúrát, akár társadalmi problémákra is kiterjesztve azt. Az Intercultural Navigatorson kívül az idén további projekteket kezdenek: a klímaváltozásra fókuszáló Challenge Europe-ot, az élhetőbb metropolisok reményében kigondolt Kreatív városokat. 49 oktatási intézmény bevonásával indul A jövő iskolája, ahol a viselkedési zavarok, a drog, az iskolai erőszak, az internetes visszaélések mellett szó lesz az etnikai alapú kiközösítésről is.

Comments are closed.