Forrás: Origo

Drezdában november 12. és 25. között rendezik meg a 38. férfi és a 23. női sakkolimpiát. Minden korábbi részvételi rekord megdől a sakkozás legrangosabb seregszemléjén, 152 ország küldte el nevezését. A férfiak versenyében 148 együttes, a nők viadalán 114 csapat vesz részt. Az ötödik helyre rangsorolt férfiválogatottunkban Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc játszik.  A rajtlistán nyolcadik női csapatunk Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna és Schneider Veronika összeállításban szerepel. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a női világranglistán második Humpy Koneru hiányzik.

Sikerek, érmek a múltból

A Magyar Sakkszövetség elnöksége július 4-én, Balatonlellén megtartott ülésén egyhangú szavazással hagyta jóvá a nyolcszoros olimpikon Pintér József, nemzetközi nagymester, a férficsapat kapitányának előterjesztését az összeállításról, Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc játszik a férfiválogatottban. A kapitány hangsúlyozta, hogy a táblasorrend nem jelent erősorrendet, hanem taktikai okokból Berkes a tartalék, hogy jobban tudjon variálni a színekkel. Döntését befolyásolta, hogy Drezdában a megszokott pontszámítástól eltérően először a meccspontok döntenek, ez a párosítás alapja is, és csak 11 fordulós a sakkolimpia.

Női válogatottunk kapitánya, Horváth József nemzetközi nagymester döntésével megvárta az augusztusi, 16 résztvevős, kieséses rendszerű bajnokságot.  Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia és Mádl Ildikó mellett végül az újdonsült bajnok, Rudolf Anna és a második helyezett Schneider Veronika nyerte el bizalmát. A sakkolimpiák történetében először a nők is négy táblán viaskodnak.

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk.

A rangsorban a negyedikek vagyunk. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes 6-szor nyert, Calviában ezüstösek Ukrajna mögött. Az Egyesült Államok sakkozói 5 elsőséget szereztek, 5 ezüst és 7 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet szereztek. A lengyelek, a németek, az ukránok és az örmények egy-egy aranyéremmel büszkélkedhetnek további dobogós helyezések mellett.

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Négy éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak  31. lett.

Emlékeztető: Torino, 2006, férfiak

A torinói sakkolimpia előtt nagyon bíztunk abban, hogy válogatottunk ismét a legerősebb összeállításában játszhat, és éremesélyesként rajtolhat. Sajnos másként alakultak az események. Polgár Judit második gyermekét várta, és Lékó Péter sem állt a csapat rendelkezésére. A rossz előjelek ellenére szép magyar sikerrel fejeződött be a meglepetések olimpiája.

A 13 forduló során volt okunk az örömre, néha bánkódtunk, hol a mennyekben jártunk, hol a pokol tornácán éreztük magunkat. Minden jó, ha vége jó, Torinóban megszerettük a svájci rendszert, hiszen a remek hajrával együttesünk a maximumot érte el az ötödik helyezéssel.

Váratlan, de teljesen megérdemelt volt 144 csapat versenyében az örmények olimpiai bajnoki címe, veretlenül, a hajrában két taktikus 2-2-vel értek célba. Az olimpia első félidejében a 12. helyre rangsorolt kínai csapat csak látcsővel figyelte az élen állókat, aztán beindult a henger, szenzációként hatott a második helyük. Sokat erősödött az amerikai csapat Gata Kamskyval, a hajrában jött fel az izraeli gárda.

Az első helyre rangsorolt orosz válogatott hatodik helyezése óriási meglepetés volt. Vlagyimir Kramnyik hosszas betegsége után sikerrel tért vissza, de csapattársai alulmúlták a várakozást, szinte hihetetlen, hogy az 52 partiból tízet vesztettek el!

Emlékeztetőül a 37. férfi sakkolimpia végeredménye:

1. Örményország  36 (Levon Aronjan 7/11, Vlagyimir Akopjan 9/12, Karen Aszrjan 5/10, Szambat Lputjan 2,5/3, Gabriel Szargiszjan 10/13, Artases Minaszjan 2,5/3)

2. Kína 34 (Bu Xiangzhi 8/12, Zsang Zsong 4/8, Zsang Pengxiang 4,5/8, Wang Yue 10/12, Ni Hua 5,5/9, Zsao Jun 2/3)

3. Egyesült Államok 33 (Gata Kamsky 5,5/9, Alekszander Oniscsuk 7/10, Hikaru Nakamura 7/11, Ildar Ibragimov 4/7, Gregory Kajdanov 5/7, Varuzhan Akobian 4,5/7)

4. Izrael 33

5. Magyarország 32,5 (Almási Zoltán 6,5/11, Gyimesi Zoltán 8/12, Berkes Ferenc 7,5/11, Balogh Csaba 7/10, Ruck Róbert 1,5/4, Horváth Ádám 2/4)

6-10. Oroszország, Franciaország, Ukrajna, Bulgária és Spanyolország 32

11-15. Csehország, Hollandia, Üzbegisztán, Grúzia és Németország 31

16-19. Kuba, Svédország, Moldávia és Anglia 30,5

Bombacsapat Drezdában: Lékó, Polgár, Almási, Balogh, Berkes

Drezdában a férficsapatok négy táblán viaskodnak, de csak egy tartalékot nevezhettek meg. Ráadásul szeptember 12-ig le kellett adni a végső erősorrendet, amin már nem lehetett változtatni.

Hat év után ismét a legerősebb összeállításában szerepel válogatottunk. Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán tagja volt a bledi ezüstérmes csapatunknak. Balogh Csaba a torinói olimpián mutatkozott be, Berkes Ferenc harmadszor játszik.

Az éltáblán a 29 éves Lékó Péter szerepel, aki ötödik sakkolimpiáján vesz részt, 1994-ben, Moszkvában debütált. Bled óta nagy utat tett meg. 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a 7-7 akkor a címvédő orosz nagymesternek kedvezett.

Első számú sakkozónk 2005-ben San Luisban és 2007-ben is játszott a 8 fős, kétfordulós világbajnokságon. Argentínában ötödikként zárt, Mexikóban negyedik volt. Győzött a linaresi és a Corus szuperversenyen, elsőként ünnepelték az I. Tal-emlékversenyen, harmadszor diadalmaskodott a dortmundi tornán. Jelenleg a világranglista kilencedik helyezettje. Négy olimpiáján eddig 45 partit játszott, 11 győzelem mellett kétszer szenvedett vereséget.

Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be sakkolimpián. Női válogatottunk második táblásaként fantasztikus eredményével, a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később az aranyos lányok megvédték címüket, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó.

Judit 1994-ben a férfi válogatottba „igazolt át” és ötödször a csapat tagja. Bledben remekelt, 12 partiból 8,5 pontot szerzett, 2003-ban alaposan megszorongatta a Corus-tornán Viswanathan Anandot, fél pont hátránnyal lett második. Első gyermekének születése után 2005-ben Wijk aan Zee-ben tért vissza a sakktáblához, többek között Kramnyik társaságában lett holtversenyben negyedik. Az argentin vb-n változatos formában játszott, túlzottan agresszív stílusára felkészültek riválisai.

Második gyermekének születését követően az Essent-tornán remekelt, holtversenyben lett első az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. Kétgyermekes családanyaként kevés versenyen játszott, reméljük, hogy sakkéhsége értékes pontokban mutatkozik meg. Férfiválogatottunkban eddig négyszer játszott,  51 játszmát vívott, 20 nyerés és 9 vereség a számláján, de utóbbiakból  nyolcat  94-ben és 96-ban szenvedett el.

Almási Zoltán 1994-tól kezdve valamennyi olimpián játszott. Hétszeres bajnokunk immár nyolcadszor olimpiai válogatottunk tagja. A bledi sikerünk egyik nagy titka volt, hogy az első három táblán játszmát sem vesztettek nagymestereink, Almási 13 játszmájából úgy szerzett 9 pontot, hogy nyolcszor volt sötét.  Két éljátékosunk távollétében Zoltán 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Eddig 78 partit játszott, 24 győzelem mellett 12-szer kapott ki, tőle is bledi teljesítményt remélünk.

Az idei bajnokság ezüstérmese, Balogh Csaba Torinóban újoncként 10 játszmájából 7 ponttal, veretlenül tette le névjegyét. Berkes Ferenc a 2004-es calviai olimpián esett át a tűzkeresztségen, 12 partijából 7 pontot szerzett, Torinóban 11 játszmából 7,5-tel jeleskedett, összesen kilenc nyerés és három vereség a mérlege a 11 döntetlen mellett.

Toronymagas esélyes az orosz válogatott, de nagy kérdés, hogy mennyire viselte meg Vlagyimir Kramnyikot a világbajnoki döntő elvesztése. Az orosz szuperbajnokságon nem villogott Alekszandr Morozevics, bizonytalankodott a későbbi győztes Peter Szvidler is. Betegség miatt kihagyta a honi párharcot Alekszandr Griscsuk, újonc Dmitrij Jakovenko.

Az ukránoknál a feltételekkel elégedetlen exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ezúttal sincs a csapatban, a fantasztikus formában játszó Vaszilij Ivancsuk vezetésével fiatalok alkotják az együttest. A harmadik kiemelt a kínai válogatott, már az esélyesség terhe alatt játszanak. Sokat erősödött az azeri gárda, beértek a fiatalok. Sokat jelenthet a bolgároknál, ha Veszelin Topalov eredményesen szerepel az éltáblán. Kiegyensúlyozott a francia csapat, rutinos nagymesterek és ifjú titánok az izraeli együttesben. A címvédő örmények ötöséből nagyon hiányzik a tragikus hirtelenséggel elhunyt Karen Aszrjan.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy sakkozó  Élő-pontszám átlagával:

Oroszország (2758): Kramnyik (2772), Morozevics (2787), Szvidler (2727), Griscsuk (2719), Jakovenko (2737)

Ukrajna (2729): Ivancsuk (2786), Karjakin (2730), Eljanov (2720), Efimenko (2680), Volokityin (2659)

Kína (2714): Wang Yue (2736), Bu Xiangzhi (2714), Ni Hua (2710), Wang Hao (2696), Li Chao (2622)

Azerbajdzsán (2709): Radzsabov (2751), Mamedgyarov (2731), Gasimov (2703), Huszejnov (2650), Mammadov (2631)

Magyarország (2692): Lékó Péter (2747), Polgár Judit (2711), Almási Zoltán (2663), Balogh Csaba (2616), Berkes Ferenc (2645)

Bulgária (2691): Topalov (2791), Cseparinov (2696), Georgijev (2645), Delcsev (2632), Jotov (2532)

Franciaország (2690): Bacrot (2705), Vachier-Lagrave (2716), Fressinet (2676), Tkacsijev (2664), Maze (2577)

Izrael (2682): Gelfand (2719), Roiz (2677), Avrukh (2657), Postny (2674), Rodshtein (2609)

Örményország (2677): Aronjan (2757), Akopjan (2679), Szargiszjan (2642), Petroszjan (2629), Minaszjan (2541)

Egyesült Államok (2673): Kamsky (2729), Nakamura (2704), Oniscsuk (2644), Shulman (2616), Akobian (2606)

Németország (2647): Naiditsch (2678), Henkin (2647), Gustafsson (2634), Fridman (2630), Baramidze (2557)

India (2634): Sasikiran (2694), Harikrishna (2659), Ganguly (2603), Geetha (2548), Sandipan (2579)

Románia (2631): Nisipeanu (2684), Istratescu (2633), Parligras (2611), Lupulescu (2594), Vajda (2582)

Anglia (2629): Adams (2734), Short (2642), Howell (2593), Jones (2548), Conquest (2526)

Kuba (2625): Dominguez (2719), Bruzon (2622), Quezada (2580), Hernandez (2580), Nogieiras (2574)

Grúzia (2618): Zsobava (2664), Izoria (2610), Medlisvili (2615), Pantsulaja (2580), Arutinian (2584)

Csehország (2611): Navara (2633). Hracek (2613), Laznicka (2591), Babula (2608), Stocek (2578)

Hollandia (2609): Van Wely (2618), Smeets (2604), Stellwagen (2605), L”Ami (2610), Werle (2582)

Lengyelország (2609): Socko (2631), Miton (2604), Wojtaszek (2599), Gajewski (2577), Bartel (2602)

Szerbia (2604): Ivanisevic (2658), Solak (2595), Kovacevic (2581), Perunovic (2580), Vuckovic (2561)

Emlékeztető: Torino, 2006, nők

Női válogatottunk a sakktörténelem során két olimpiai aranyéremmel dicsekedhet, 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken lett aranyérmes a csapatunk. A három Polgár-nővér mellett mindkét együttesnek tagja volt Mádl Ildikó, aki tizenkettedik sakkolimpiáján szerepel.

Utoljára az 1994-es moszkvai olimpián szerzett érmet, második volt csapatunk a grúzok mögött. Ildikó tagja volt az 1986-ban ezüstérmes együttesnek is.  Női sakkozásunk még további öt érmet szerzett: 1969-ben Lublinban, 1978-ban Buenos Airesben, 1980-ban Máltán lettünk ezüstérmesek, 1972-ben Szkopjéban és 1982-ben Luzernben a harmadik helyen végzett a válogatott.

A rangsorban válogatottunk ezzel a férficsapatunkhoz hasonlóan a negyedik legerősebb sakknemzet. A szovjetek 11 aranyérmet szereztek és kétszer ezüstöt csapatunk mögött. Kína 3 aranyérem mellett 1 ezüst és 4 bronzérmet, a grúzok három elsőség mellett még 1-1 ezüst, illetve bronzérmet. Az ukránok Torinóban diadalmaskodtak, és egy ezüstérem még a gyűjteményükben. Izrael 1976-ban győzött.

Torinóban női válogatottunk sorozatban a harmadik olimpián végzett az első hatban, Bledben ötödikek, Calviában hatodikak voltak, az olasz városban egyetlen Bucholz-pontszámon múlt a negyedik helyezés. Óriási erősítést jelentett a világklasszis Hoang Thanh Trang játéka, remek szereplése. Igazi „vezérevezősként” veretlenül játszotta végig az olimpiát.

Meglepetésre, de teljesen megérdemelten az ukrán válogatott lett az aranyérmes. Tizenkét meccset nyertek sorozatban, az utolsó fordulóban már 1,5-1,5-tel bebiztosították az aranyérmet. Az oroszok toronymagas favoritok voltak, de nem tudták a papírformát igazolni. Elvesztették a rangadót az ukránok ellen, s ez megpecsételte sorsukat. Elégedettek lehettek a címvédő kínaiak, hiszen új csapattal jöttek, különösen a 12 éves Hou Yifan eredménye volt káprázatos.

Három olimpiai aranyérem után most be kellett érniük a bronzéremmel, de aligha bánkódtak emiatt.

A 22. női sakkolimpia végeredménye:

1. Ukrajna 29,5 pont (Natalija Zsukova 7,5/9, Katyerina Lahno 8/9, Inna Yanovska-Gaponenko 7/9, Anna Usenyina 7/10)

2. Oroszország 28 (Alekszandra Kosztenjuk 6/10, Tatjana Koszinceva 9,5/12, Nagyezsda Koszinceva 7,5/10, Jekatyerina Kovalevszkaja 5/7)

3. Kína 27,5 (Zsao Xue 10/13, Wang Yu 1,5/4, Shen Yang 5/9, Hou Yifan 11/13)

4. Egyesült Államok 24,5

5. Magyarország 24,5 (Hoang Thanh Trang 9,5/13, Mádl Ildikó 5/10, Vajda Szidónia 5,5/9, Gara Anita 4,5/7)

6. Grúzia 24,5

7. Hollandia 24,5

8-10. Örményország, Szlovénia és Csehország 24

11. Németország 23,5

12-17. India, Bulgária, Románia, Vietnam, Kuba és Lettország 23

Trang lesz a női éltáblás

Éltáblásunktól, Trangtól a torinói teljesítményéhez hasonló szereplést várunk. Vajda Szidónia negyedszer olimpikon. Bledben mutatkozott be a magyar válogatottban, 13 partijából négy nyerést könyvelhetett el, háromszor kikapott. Igazi motorja volt csapatunknak Calviában, hétszer fogadhatta ellenfeleinek gratulációját, egyszer kapott ki négy remi mellett.

Torinóban kilencszer kapott játéklehetőséget, négy nyerés és két vereség, valamint három remi lett a mérlege. Mádl Ildikó 11 olimpiáján összesen 119 partit játszott, 49-szer győzött, 19-szer szenvedett vereséget 51 döntetlen mellett. Két újoncnak is bizalmat szavazott a negyedszer a válogatottunkat irányító Horváth József  nemzetközi nagymester. Rudolf Anna és Schneider Veronika hosszú éveken keresztül viaskodtak egymással a korcsoportos bajnokságokon, lépkedtek előre a ranglistán. Ketten vívták Visegrádon a bajnoki döntőt.

Az orosz szakvezetés azt várja válogatottjuktól, hogy újdonsült világbajnoknőjük, Alekszandra Kosztenjuk vezetésével megszerzik női sakkozásuk első aranyérmét. Címvédésre pályáznak az ukránok, három aranyérem után negyedszer is a dobogó legfelsőbb fokáról álmodoznak a kínaiak. A legendás exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze a grúzok éltábláján. A nagy négyes után igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy Élő-pontszám átlagával:

Oroszország (2491): Kosztenjuk (2525), Koszinceva,T (2513), Koszinceva,N (2468), Korbut (2459), Tajrova (2422)

Ukrajna (2486): Lahno (2488), Zsukova (2488), Usenyina (2496), Gaponenko (2473), Zdebszkaja (2419)

Kína (2485): Hou Ji-fan (2578), Zhao Xue (2518), Shen Yang (2450), Ju Wenjun (2397), Tan Zongyi (2395)

Grúzia (2476): Csiburdanidze (2489), Dzagnidze (2503), Javahisvili (2473), Lomineisvili (2437), Huhasvili (2409)

Franciaország (2426): Sebag (2533), Szkripcsenko (2455), Collas (2352), Milliet (2366), Leconte (2349)

Örményország (2397): Danieljan (2513), Mkrtchian (2443), Aginjan (2325), Golojan (2305), Andriaszjan (2290)

Egyesült Államok (2396): Krush (2452), Zatonskih (2440), Goletiani (2359), Rohonyan (2334), Abrahamjan (2286)

Magyarország (2389): Hoang Thanh Trang (2483), Vajda Szidónia (2380), Mádl Ildikó (2376), Rudolf Anna (2318), Schneider Veronika (2315)

Szerbia (2386): Maric (2405), Bojkovic (2420), Sztojanovic (2357), Cseljuskina (2360), Banderac (2310)

Lengyelország (2386): Socko (2434), Rajlich (2404), Zawadzka (2378), Majdan (2284), Przedziecka (2327)

India (2379): Dronavalli (2461), Tania (2425), Mohota (2311), Swathi (2320), Gomes (2298)

Németország (2379): Paehtz (2471), Kachiani-Gersinszka (2371), Michna (2399), Ohme (2237), Hoolt (2274)

Bulgária (2375): Sztefanova (2548), Voiska (2318), Velcseva (2280), Raeva (2251), Dzsingarova (2352)

Szlovénia (2359): Muzicsuk (2508), Krivec (2345), Srebrnic (2290), Rozic (2293), Novak (2163)

Románia (2348): Peptan (2430), Cosma (2340), Voicu (2239), Poulet (2307), Motoc (2313)

Drezdában november 12-én este 20 órakor tartják a megnyitó ünnepséget, másnap reggel 9 órakor a kapitányok értekezletét, 15 órakor indulnak a sakkórák. Az ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, november 25-én reggel 10 órakor kezdődnek a küzdelmek.

Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. A szabályzat értelmében a 30. lépésig csak bírói engedéllyel lehet remizni.

Comments are closed.