Forrás: Népszava

Barack Obama, az Egyesült Államok kedden megválasztott elnöke meghozta első személyi döntését: a BBC értesülése szerint Rahm Emanuelt nevezi majd ki kabinetfőnökének. A 48 éves politikus a brit közszolgálati médium szerint a legbefolyásosabb demokrata kampányadomány-gyűjtőnek számít és igen agresszív politizálási stílusáról híres.

A párton belül a centrista irányvonalhoz tartozó Emanuel már fiatalon, 1992-ben Bill Clinton elnökválasztási kampányának pénzügyi igazgatója lett. 1993-tól 1998-ig Clinton elnök szűkebb tanácsadói köréhez tartozott, egészen a Fehér Ház akkori urának politikai és stratégiai főtanácsadói tisztségégéig ívelt karrierje. A Clinton adminisztrációban végzett munkáját követően Chicagóban, Obama szűkebb pátriájában vált befolyásos demokratává.

Az Obama győzelme okozta berlini diplomáciai mámor után csütörtökön immár tartózkodóbb állásfoglalások hangzottak el a német fővárosban a kétoldalú, illetve a transzatlanti kapcsolatok jövőjére vonatkozóan. Így a berlini kormány máris tudatta, hogy Afganisztánban nem hajlandó az eddiginél fokozottabb szerepvállalásra. Az ezzel kapcsolatos álláspontot Gernot Erler, a külügyminisztérium államminisztere fogalmazta meg a Berliner Zeitungban megjelent nyilatkozatában, utalva arra, hogy Németország Afganisztánban már eddig is többet tesz, mint korábban, s ennél többre nem hajlandó.

Lawrence Cannon kanadai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a kanadai katonák nem maradnak Afganisztánban 2011 után akkor sem, ha a megválasztott elnök, Barack Obama a megbízatásuk meghosszabbítását kérné.

A kubai kormány szerdán üdvözölte Barack Obama demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelmét és hangsúlyozta, hogy szívesen látnák az embargó bármilyen könnyítését – közölte Marta Lomas, a külföldi beruházások minisztere.

Egyelőre beláthatatlan, hogy mikor lehetne magyar nemzetiségű elnöke Romániának – így látják ezt mind a román, mind a magyar kommentátorok, akik a színes bőrű Barack Obama győzelme kapcsán boncolgatták csütörtökön ezt a kérdést.

„Mikor választ majd Románia magyar vagy cigány elnököt, aki megtestesíthetné ennek a társadalomnak a törekvéseit és értékeit?” – tette fel a kérdést az Evenimentul Zilei hasábjain Ioana Lupea, a nagy nevű román politikai szakíró, aki meg is válaszol önnön kérésére: valószínűleg soha, vagy legalábbis nem a mi életünkben.

A bukaresti Új Magyar Szó Obama diadala kapcsán Frunda Györgynek, az RMDSZ volt elnökjelöltjének korábbi kijelentését idézte, miszerint Romániában akkor lesz majd lehetséges egy magyar nemzetiségű elnök megválasztása, ha az Egyesült Államokban egy afro-amerikai kerül a Fehér Házba.

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen szerdán Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt – vált ismertté igazságszolgáltatási forrásból.

Népszava Online

Comments are closed.