Forrás: Magyar Hírlap

Szóról szóra

„Hogy nem lehet ezeket a randalírozókat lekapcsolni?” „Úgy, hogy ez egy jogállam…” (Jegyes-Tóth Kriszta és Draskovics Tibor párbeszéde, MTV, Napkelte, július 15.)

Jegyes-Tóth Krisztába ezen reggelen egy kicsit szerelmes lettem. Régi mániám – sokat vitatkoztam ezen cinikus férfitársaimmal – hogy imádom a csinos és mindamellett okos nőket. A kollegina bő tíz percben mutatta meg, hogy miképpen kell kedvesen, de határozottan, céltudatosan, de nem bántóan jó politikai interjút készíteni.

Hogy ez végül nem sikerült, annak egyetlen akadálya volt: Draskovics Tibor. A miniszter fent idézett válasza jelkép, jelképe egy miniszternek, aki olykor nem tud, olykor nem akar válaszolni a legkézenfekvőbb kérdésekre. Jegyes-Tóth Kriszta kérdéseiről Radnóti Miklós sora ötlött szembe: „a 2 x 2 józansága hull rám”. Arra a teljesen evidens kérdésre várt választ, hogy a rendőrséggel, a Nemzetbiztonsági Hivatallal, az egész kézen-közön összevadászott apparátussal miképpen nem lehet 2006 óta fellelni azt a százötven randalírozót, az azóta számtalanszor (teljes joggal) tüntető tisztes, békés tömegben. Olyanokról van szó, akiket mindenki keres, akiknek a képe a rendőrség honlapján szerepel, akiknek az ismertsége magyar nemzetbiztonsági szempontból vetekszik Oszama bin Ladenével.

Nos, erre a kérdésre született ez a válasz. Olcsó trükk lenne Draskovicsról és a jogállamiságról poénkodni, de mondja bárki, ennek a mondatnak, ismerve a körülményeket, az égvilágon semmi értelmi nincs. A helyzet tragédiája, hogy ezt Draskovics jogvégzett emberként is pontosan tudja. Teljesen világos, hogy a káposztás cvekedlihez a tésztát meg kell főzni, a gól akkor érvényes, ha a labda áthalad a gólvonalon, a köztörvényes bűnöket pedig minden eszközzel üldözni és büntetni kell. Ha akarjuk. Ha ez a politikai szándékunk is. Ha nem, csak félrebeszélni szeretnénk. Jegyes-Tóth Kriszta nem hibázott. Csak egy fogpiszkálóval próbált alagutat fúrni a Gellért-hegybe. A gyakorlatilag főállásban fasiszta veszéllyel fenyegető kormány most a jogállamiság okából tartja lehetetlennek a jogállamiság ellen fellépők felkutatását.

Hiszem, hogy innentől kezdve a baloldali szavazók térfelén pattog a labda. Pártelkötelezettségtől függetlenül nem lehet egy olyan országban élni, ahol Draskovics Tibor ilyen mondatokat mond a köztelevízióban.

Galsai Dániel, újságíró

Comments are closed.