Forrás: JNA – Jewish News Agency

Felháborító, gyalázatos és aljas cselekedetnek tekintjük, hogy egy parlamenti párt, az MDF debreceni szervezete letakarta Ságvári Endre emléktábláját.

Ez szélsőjobboldali cselekedet, amelyhez hasonló tettekkel a neofasiszta csoportok „tüntetik ki magukat”.

Abban a reményben, hogy az MDF nem készül szélsőjobboldali fordulatra, felszólítjuk Önt, Elnök asszony, és az Ön személyén keresztül az MDF vezető testületeit és egész tagságát, hogy a leghatározottabban utasítsa el a Debrecenben történteket és gondoskodjék az eredeti állapot haladéktalan helyreállításáról.

Az alulírott szervezetek nyílt levele Dávid Ibolya asszonyhoz, az MDF elnökéhez

Felháborító, gyalázatos és aljas cselekedetnek tekintjük, hogy egy parlamenti párt, az MDF debreceni szervezete letakarta Ságvári Endre emléktábláját. Ez szélsőjobboldali cselekedet, amelyhez hasonló tettekkel a neofasiszta csoportok „tüntetik ki magukat”.

Az antifasiszta Ságvári Endre a náci megszállókat kiszolgáló csendőrséggel szemben vívott tűzharcban halt hősi halált 1944 júliusában.

Abban a korban áldozta fel életét hazánk szabadságáért és függetlenségéért, amikor a csatlós, a németek által megszállt Magyarországot jórészt már a nácikat kiszolgáló nyilas-hungarista csőcselék uralta, amikor a magyar csendőrség és közigazgatás közreműködésével 600 ezer honfitársunkat hurcolták koncentrációs táborokba, amikor további 400 ezer magyar katonát és munkaszolgálatost, egyszerű civilt, öreget és gyermeket hagytak a német hadsereg érdekében ágyútöltelékként vagy az értelmetlen ostromban, bombázásokban hiábavaló áldozatokként elpusztulni egy rabló háborúban.

Az antifasiszta elkötelezettséget tisztelni, azt ápolni alapvető emberi, nemzeti és nemzetközi kötelezettségünk.

Erre nemzetközi szerződések is köteleznek bennünket. Azok, akik ezt kikezdik, szembeszállnak a demokratikus minimummal, elárulják hazánk nemzeti és nemzetközi érdekeit. A fel-feltámadó neofasizmus rombolja Magyarország tekintélyét, akadályozza, hogy méltó helyet foglaljunk el a nemzetek között. A helyi MDF felháborító, gyalázatos és aljas tettét mélyen elítéljük.

Abban a reményben, hogy az MDF nem készül szélsőjobboldali fordulatra, felszólítjuk Önt, Elnök asszony, és az Ön személyén keresztül az MDF vezető testületeit és egész tagságát, hogy a leghatározottabban utasítsa el a Debrecenben történteket és gondoskodjék az eredeti állapot haladéktalan helyreállításáról.

Budapest, 2008. július 9.

ATTAC Magyarország Egyesület

Civil Parlament Szövetség

Dolgozói Érdekképviselet, Győr

EU Molbilit Egyesület

ESZMÉLET folyóirat szerkesztősége

Ferencvárosi Munkás Szabadidős Egylet

Győri Civill Kontroll Egyesület

Győri Horvátok Egyesülete

Haladó Erők Fóruma

Kékforrás Egyesület

Magyar Antifasiszta Liga (MAL)

Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány

Magyar Vad- és Élőhelyvédelmi Egyesület

Marx Károly Társaság

MSzMP Baloldali Tömörülés

Munkanélküliek és Álláskeresők Budapesti és Regionális Egyesülete

PEE Ifjúsági Csoport

Polgári Érdekvédelmi Közhasznú Jogvédő Egyesület

Társadalmi Demokráciáért Mozgalom

Társadalmi Érdekegyeztető Tanács

Vasutas Kocsiszolgálat Szakszervezetei Szövetség

Vasutas Kocsiszolgálat Művelődési Csoport

VILÁGSZABADSÁG internetes folyóirat szerkesztősége

Forrás: MTI

Comments are closed.