Forrás: HETEK

A Hezbollah megháromszorozta rakétái számát a 2006. nyári háború óta – vélik az izraeli hírszerzés szakértői, akik szerdán számoltak be erről a biztonsági kabinetnek. Mindeközben nagy- és közepes hatótávolságú rakétákat tesztelt Irán, melyek elérhetik Izraelt és a Közel-Keletre telepített amerikai bázisokat.

A közszolgálati rádióban elhangzott értesülés szerint a libanoni síita terrorszervezetnek most mintegy 40 ezer rakétája áll készen arra, hogy kilőjék őket Izraelre.

Ehud Olmert izraeli kormányfő azért hívta össze a biztonsági kabinet rendkívüli ülését, hogy megvitassa az izraeli-libanoni határtérség helyzetét és azt, hogy a Hezbollah miként sértette meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozatát, amely lezárta a háborút.

A határozat megsértése ügyében Ehud Barak védelmi miniszter kedden panaszt tett Bernard Kouchner francia külügyminiszternél, s közölte vele: Izrael nem tudja elfogadni, hogy ne hajtsák végre a határozatot, és azt sem, hogy folytatódjék a fegyverszállítás, ami azzal fenyeget, hogy veszélybe sodródik a törékeny egyensúly a határtérségben.

A háború alatt a Hezbollah több ezer rakétát lőtt ki Izraelre. A konfliktusban több mint 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét.

Mindeközben nagy- és közepes hatótávolságú rakétákat tesztelt Irán, melyek elérhetik Izraelt és a Közel-Keletre telepített amerikai bázisokat. A rakétakísérletet Teherán fenyegetésnek szánta: nyilatkozatuk szerint ezekkel a fegyverekkel válaszolnak, ha támadás éri atomlétesítményeiket. Ahogy Izrael, úgy az Egyesült Államok is elítélte az erődemonstrációt.

A most tesztelt Shahab 3-as típúsú rakéták akár a zsidó államot is elérhetik, csakúgy, mint valamennyi Közel-Keletre telepített amerikai katonai létesítményt. A teheráni elnöki hivatal még a kilövések előtt közleményt adott ki, amely leszögezi: Iránnak csak akkor áll szándékában bevetni a fegyvereket, ha idegen támadás éri atomlétesítményeit.

Teheránt korábban többször is felszólította a nemzetközi közösség, hagyjon fel fegyverkezési célokra is alkalmas atomprogramjával. Ez nem történt meg, így nemrég az Egyesült Államok és Izrael is kilátásba helyezett egy katonai csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen.

Izraelben viszont most ténylegesen fenyegetve érzik magukat, így ők mihamarabb lépnének. „Sajnos úgy tűnik még ezek a ma tesztelt rakéták sem elég meggyőzőek Európa és az Egyesült Államok számára, hogy az iráni kérdést igenis katonai úton kell rendezni. Izraelnek tehát egyedül kell megoldani a problémát” – mondta Aryeh Eldad izraeli képviselő.

A világ túlnyomó része nem nézi jó szemmel az iráni erőfitogtatást. Éppen pár órával a rakétakísérlet előtt szólították fel a G8-ak Teheránt, hogy viselkedjen felelősségteljesebben.

(ATV, MTI)

Comments are closed.