Forrás: HETEK

Az elmúlt hetekben történt bűncselekmények miatt éjszakánként „egészségügyi, közérzet és közbiztonság javító sétákra” indul a Magyar Gárda mozgalom – olvasható közleményükben.

Az elmúlt hetekben történt bűncselekmények a fényes nappal történt rablás, az evangélikus Ótemplom megrongálása, vagy akár a tanyavilág fosztogatása mélyen felháborítják a szarvasi lakosságot és a Magyar Gárda Mozgalom tagjait, ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy éjszakánként egészségügyi, közérzet és közbiztonság javító sétákra indulunk – olvasható a közleményben.

Mint írják, nem fognak a városban járőrözni, de itt-ott felbukkannak majd, akár ezüstszőlőben, akár az üdülősoron, akár a földeken. Felszólítják a „zavarosban horgászókat”, hogy készüljenek: „a kis csapatunk bárhol bármikor felbukkanhat, és ha lopást, rongálást észlel, akkor a törvényes eszközöket alkalmazva, állampolgári jogainkat gyakorolva, a helyszínen tartja az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig.”

Bánfi József, a helyi roma önkormányzat elnöke attól tart, hogy etnikai összecsapásba torkollhat a gárdisták „éjszakai korzózása”, mert elmondása szerint olyan összetartó roma közösség él a városban, amely egymás segítségére sietne, ha konfliktus adódik.

Oltyán Sándor alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője nem lát kivetnivalót abban, ha a civilek tenni kívánnak a közbiztonság érdekében.

Megfogalmazása szerint minden állampolgárnak joga a köz- és a magántulajdon védelme mindaddig, amíg a jogszabályi kereteket nem lépi át. A rendőrkapitány is úgy látja, az akció nem a romák ellen irányul.

Szarvason az utóbbi időben sokat hallani a roma-magyar feszültségekről. A kérdés a helyi képviselő-testület ülésein is több alkalommal szóba jött, időnként igen indulatos megjegyzések kíséretében.

Comments are closed.