Forrás: hirszerzo.hu

Steven Spielberg lesz a XI. Zsidó Nyári Fesztivál díszvendége – jelentette be Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója a rendezvény csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az augusztus 30-a és szeptember 8-a között megrendezett összművészeti fesztiválon a korábbi évekhez hasonlóan külföldi vendégművészek és hazai előadók egyaránt fellépnek, hangsúlyozta az ügyvezető. Idén „Bulizóna” címmel első alkalommal szerveznek könnyűzenei koncertsorozatot olyan együttesek részvételével, mint a Magna Cum Laude, a Besh o Drom és a Vodku zenekar.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Zsidó Nyári Fesztivál szlogenje ebben az évben: „A tehetségek fesztiválja”, ami azt is jelenti, hogy minden eddiginél több szárnybontogató fiatal művésznek kínálnak fellépési lehetőséget a szervezők – fogalmazott Vadas Vera, fesztiváligazgató. A tíznapos rendezvény sztárvendége lesz mások mellett Dudu Fisher, az izraeli kántorból lett Broadway-sztár énekes. Az előadóművész egy olyan show műsorral érkezik Budapestre, amelyet Izrael Állam 60 éves fennállásának alkalmából idén májusban mutattak be a Tel Aviv-i Operaházban.

A klezmer ebben az évben is kiemelt szerepet kap a fesztiválon, hangsúlyozta Vadas Vera. A Dohány utcai zsinagógában megrendezett két napos klezmermaratonon a Budapest Klezmer Band és a Pannónia Klezmer Band mellett, fellép a szlovákiai Pressburger Klezmer Band és a lengyel Max Klezmer Band is. Ugyanilyen alapprogramnak számít a Nemzetközi Kántorkoncert is. Ebben az évben a több évtizede pályája csúcsán lévő Benzion Miller mellett, két fiatal kántor, Azi Shwartz ás Yaakov Lemmer lép fel a Dohány utcai zsinagógában.

A rendezvényen a Cotton Club Singers is koncertet ad. Az est érdekessége, hogy nemcsak a jelenlegi felállásban hallgathatja meg a közönség az együttest. Az egykori Cotton Club Singers tagok, így Zséda, Szűcs Gabi és Kozma Orsi is fellép a Dohány utcai zsinagógában.

A Rumbach utcai zsinagógában mások mellett, a közönség erdélyi jiddis népdalokat hallgathat meg Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásában. Az Olasz Kultúrintézetben pedig többek között Tokody Ilona és Lőwenberg Dániel, fiatal zongoraművész, valamint Sípos Cecília csellóművész estjével várják a hallgatóságot. Szintén az Olasz Kultúrintézetben ad koncertet az egyik legnépszerűbb izraeli harmónikás együttes, az Adler Trió is.

Az Uránia Filmszínházban a világzene, a jazz és a klezmer legrangosabb hazai és külföldi előadói lépnek fel. Ezen a helyszínen ad koncertet a fiatal muzsikusokból verbuválódott holland klezmer együttes – a Nikitov. A magyarok közül pedig a Palya Bea Quintet sem hiányzik a világzenei palettáról. Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla műfajokat áthidaló zenei repertoárján középkori breton-normann balladák éppúgy szerepelnek, mint zsidó dalok és francia sanzonok. Szintén az Urániában, Horgas Eszter fuvolaművész a legendás zeneszerző, karmester Leonard Berstein emléke előtt tiszteleg koncertjével. A Bernstein-est közreműködő művészei Vukán György (zongora), Lantos Zoltán (hegedű), Meláth Andrea (ének) és Kovács Tamás (ütőhangszerek).

A Spinoza Házban egy magyarországi bemutatóval várják a közönséget szeptember 6-án. Groó Diána rendezésében Katrin Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen című kamaradarabját Kulka János és László Zsolt előadásában láthatják az érdeklődők. A Karinthy Színházban Müller-Seress: Szomorú vasárnap című darabját a Soproni Petőfi Színház vendégjátékában láthatja a Zsidó Nyári Fesztivál közönsége. A darab rendezője Huszti Péter, Seress Rezső megformálója Mikó István. „Bulizóna” címmel első alkalommal szerveznek könnyűzenei koncertsorozatot a fesztivál keretében az A38 Hajón. Többek között olyan csapatok részvételével, mint a Besh o Drom, a Vodku zenekar és a Magna Cum Laude.

Ebben az évben 8 millióval kevesebb pénzből gazdálkodik a fesztivál. Kérdésünkre válaszolva Vadas Vera elmondta: a XI. Zsidó Nyári Fesztivál költségvetése idén 80 millió forint. A szervezők ennek ellenére 30 százalékkal csökkentették az átlagos jegyárakat, tette hozzá a fesztiváligazgató. Ezt azért tartották fontosnak, mert azt szeretnék, ha minél többen el tudnának jutni az összművészeti fesztivál rendezvényeire, hangsúlyozta Vadas Vera. A XI. Zsidó Nyári Fesztiválra már egy hónapja elkezdődött a jegyértékesítés. A legolcsóbb belépő 1800, a legdrágább jegy 7500 forintba kerül.

FH

Comments are closed.