Forrás: HETEK

„Egyértelműen a harmadik olajársokknál tartunk” – jelentette be a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője, Nobuo Tanaka a Madridban megrendezett Világ Olaj Konferencián. A szervezet előrejelzése szerint néhány éven belül, 2010 után a kínálat már nem fogja fedezni a világszerte megnövekedett olajkeresletet. Mindeközben Abdullah király, Szaúd-Arábia királya kijelentette: az olajimportáló országoknak hozzá kell szokniuk a magas árakhoz.

Az olajkonferencia a pohár fenekéről

Madridban a kőolajexportáló országok, az OPEC képviselői ismét a magas árak csökkentésének lehetőségeiről kezdtek tanácskozást. A nemzetközi szervezet előrejelzése alapján a következő néhány évben az olajellátás szükősebbé válik, annak ellenére, hogy a növekvő olajárak jelentősen csökkentik a felhasználást.

Jelenleg naponta 86,67 millió hordó nyersolajat termelnek ki világszerte. Ami a szervezet előrejelzései szerint 2013-ra 94,14 millióra növekszik naponta. Bár a kitermelő országok a kereslet kielégítése érdekében folyamatosan növelik a napi kvótájukat, a kitermelés csak napi 2 millió hordóval haladja meg a felhasználást. A tartalékok tehát meglehetősen szűkösek és fogyatkozóak.

Mindeközben Abdullah király, Szaúd-Arábia királya kijelentette: az olajimportáló országoknak hozzá kell szokniuk a magas árakhoz és a piac működéséhez, s a magas árakért ne az olajtermelő országokat tegyék felelőssé, hiszen az olaj piaci árát ugyanúgy a tőzsdei spekulációk és egyéb piaci törvényszerűségek határoznak meg, mint más termékek esetében – írja a Fox News.

Más elemzők azonban úgy vélik az újabb drágulás okai csak egyrészről vezethetők vissza piaci tényezőkre, (jelenleg a gyenge dollárra) másrészről nem lehet kizárni az Irán és Amerika, de még inkább az Irán és Izrael közötti egyre feszültebb viszonyt sem.

A világ legnagyobb olajtermelő országának uralkodója ugyanakkor meggyőződéssel nyilatkozta a kuwait-i Daily Al-Siyassah című napilapnak adott interjújában, hogy „van elég tartalékuk a Perzsa (Arab)-öböl menti államoknak, hogy kielégítsék a növekvő igényeket”, még akkor is, ha a globális gazdasági növekedés következtében egyre nagyobb lesz majd a kereslet a nyersolaj iránt.

(Forrás: Fox News)

Comments are closed.