Forrás: BPI

Jeruzsálemben egy buldózerrel elkövetett támadásban

Legkevesebb négyen meghaltak és 45 személy megsebesült, köztük kettő súlyosan szerdán Jeruzsálem nyugati részének központjában, amikor egy palesztin férfi buldózerrel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt – közölte a Háárec című izraeli újság internetes kiadása és az izraeli mentőszolgálat.

A támadót, egy Kelet-Jeruzsálemben élő palesztint, aki munkagépével egy közeli utcában dolgozott egy építkezésen, egy rendőr (más forrás szerint szolgálaton kívüli katona) lelőtte. Az izraeli személyigazolvánnyal rendelkező tettes nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: korábban már követett el bűncselekményeket.

A Hetes Csatorna rádió szerint a sebesültek között van egy csecsemő is, és az egyik sebesült állapota válságos. A Vörös Dávid-csillag (Magen David Adom) mentőszolgálat a földgyalu vezetőjén kívül három halottról és 45 sérültről számolt be, akik közül két személy állapota súlyos. Huszonkét embert szállítottak kórházba. A Háárec úgy értesült, hogy a merénylő négy embert gyilkolt meg.

A hatóságok a támadást terrorcselekménynek minősítették, amelynek vélhetően politikai okai voltak. Jeruzsálemben rendkívüli állapotot hirdettek ki. A merényletet két palesztin csoport is magára vállalta: a Galileai Szabad Emberek Brigádjai és az Emád Mugnije Brigádok.

Az előbbi csoport jelentkezett az egyik jeruzsálemi Talmud-iskola ellen március 6-án elkövetett merénylet elkövetőjeként is, de azt más források később nem erősítették meg. Most a csoport szóvivője közölte telefonon a francia hírügynökség rámalláhi irodájával, hogy egyik embere volt a támadó. Az Emád Mugnije Brigádok a Hezbollah libanoni síita szervezet februárban Damaszkuszban meggyilkolt katonai vezetője után kapta nevét.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet „az izraeli agresszióra adott jogos válasznak” nevezte a merényletet, de közölte: nincsenek információi a tettesről. Az izraeli rádió szerint a merénylő valószínűleg nem volt tagja egyetlen militáns palesztin szervezetnek sem, és saját szakállára cselekedett, indítéka nem ismeretes.

A merényletet a jeruzsálemi belváros szívében, a Jaffa úton követték el, egy olyan épület előtt, ahol az AP amerikai hírügynökség irodái és más médiaképviseletek találhatók. Egy tv-kamera megörökítette, amint az óriási buldózer összezúz egy járművet, és egy rendőr vagy katona a járműre felmászva, közvetlen közelről, több fejlövéssel végez az elkövetővel, miközben járókelők sikoltoznak.

Szemtanúk rémálomba illő jelenetekről számoltak be. A forgalommal szemben haladó földgyalu vezetője, egy fiatalember, elszánt arckifejezéssel hajtott neki a forgalmas utcán több járműnek, köztük két autóbusznak, s ezek közül néhányat magával vonszolt. A halottak között van egy anya is, aki csecsemőjét úgy tudta megmenteni, hogy az utolsó pillanatban kihajította az autóból. Ezután gépkocsiját a buldózer maga alá gyűrte, és teljesen szétroncsolta. A földgyalu mintegy fél tucat gépkocsit szétlapított, másikakat felborított. Feldöntött egy autóbuszt is, egy másikat súlyosan megrongált. A támadás pánikot keltett a belvárosban: leállt a forgalom, emberek százai fejvesztve menekültek, miközben a mentősök már a sebesülteket látták el.

Ez volt az első palesztin merénylet Jeruzsálem nyugati felében a jeruzsálemi jesiva, vallási iskola elleni márciusi merénylet óta, amelynek nyolc diák esett áldozatául. Az a támadó is az Izrael által 1967-ben elfoglalt, majd annektált Kelet-Jeruzsálemből való volt. A mostani merényletet két héttel azután követték el, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász fegyvernyugvásban állapodott meg.

George Bush amerikai elnök részvétét nyilvánította a történtek miatt Ehud Olmert izraeli kormányfőnek – közölte Mark Regev, Olmert szóvivője.

BreuerPress-MTI/AFP/Reuters/ANSA/dpa

Comments are closed.