Forrás: NOL

A világ megértette a zsidó állam megalakításának fontosságát – mondja Izrael nagykövete

Népszabadság * Miklós Gábor * 2008. május 10.

„A gazdaság is összeköti Magyarországot Izraellel”

Kép: Teknős Miklós

Normális, átlagos, avagy rendkívüli állam a most hatvanadik születésnapját ünneplő Izrael? – kérdeztük Aliza Bin-Noun asszonytól, Izrael budapesti nagykövetétől.

– Mindenekelőtt különleges ország számomra. A huszadik század egyik legnagyobb sikersztorija, szinte a semmiből lett a Föld egyik legfejlettebb állama – felelte a nagykövet nő. – Épp most lőttünk fel egy műholdat. Az ország a modern világ egyik élen járó állama lett sok területen. Sokat adhat sok területen a világnak tudományban, gazdaságban, művészetben.

– Három évvel a második világháború, az európai zsidóság vészkorszaka után alakult meg az állam. Sokan a holokauszt fejében adott „adománynak” mondják az állam létrejöttét.

– A cionista mozgalom a XIX. század végén alkotta meg a zsidó állam létrehozásának eszméjét. Herzl Tivadar, a cionizmus megalkotója itt, Budapesten született. Az államalapítás tehát korábban megkezdődött, Izraelt egyedül a holokauszt következményének tartani szerintem tévedés. Az bizonyos, hogy a második világháború, hatmillió európai zsidó elpusztítása felgyorsította a folyamatot: a világ megértette a zsidó állam megalakításának fontosságát.

– Új nemzet jött-e létre a hatvan évvel ezelőtti államalapítással a diaszpóra zsidóságából?

Ben Gurion deklarálja Izrael függetlenségét 1948. május 14-én

Kép: AFP – Azt gondolom, hogy a zsidó nép létezett a szétszóratásban is. Az államalapítás azonban új dinamikát, új minőséget hozott létre. Azok a zsidók, akik más országokban éltek saját országot kaptak, amely megvédheti, otthont adhat nekik. Ezért mondhatjuk, hogy új zsidó jelent meg, más, mint amilyen a holokauszt előtt létezhetett, vagy a szétszóratás évezredeiben. És arról is érdemes beszélni, hogy a mai izraeliek, illetve elődeik a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek, hozták magukkal szokásaikat, konyhájukat: Irakból és Magyarországról, Angliából és Etiópiából. Kialakult a közös értékek jegyében a közös kultúra, például az európai eredetű askenázi zsidók is átvettek keleti, szefárdi szokásokat. Az ország miközben e közösségek olvasztótégelye lett, lehetőséget adott a sokféleség, a kultúrák megőrzésére is. Mi az izraeli konyha, mi az izraeli irodalom, a kultúra? Sokféle eredetű változatos elegy, amely minőséget hozott létre a közös értékek, a közösen vállalt sors jegyében. Ezért mondom, hogy országunk különleges. Hiszen rengeteg embert fogadtunk be a társadalomba rendkívül rövid idő alatt.

– Zsidó államról beszél. Izrael vallásos állam-e? Ez lenne az oka, hogy nincs az országnak írott alkotmánya?

– Izraelnek vannak olyan alaptörvényei, amelyek az alkotmány szerepét betöltik. Izrael zsidó állam, azért jött létre, hogy nemzeti otthona legyen a zsidóknak. Tudniuk kell, hogy az izraeliek többsége nem vallásos, miközben a hagyományok, ünnepek szerepe fontos számukra is. Államunk szabad ország és a világvallások szabadon léteznek benne, ahogy azt a függetlenségi nyilatkozat is kimondta. Izrael fő jellemzője, hogy mindenekelőtt demokratikus állam. Az egyetlen demokratikus ország a térségben.

– Hogyan látja a magyar-izraeli kapcsolatok állapotát?

– Magyarország Izrael számára nagyon fontos partner, az egyik legfontosabb az Európai Unióban. A közös elveken, értéken, közös történelmen alapul ez a jó viszony. Természetesen nem szabad elfeledkezni a magyarországi zsidó közösségről és a Magyarországról elszármazott izraeliekről. A két kultúrában annyi közös, egymás számára annyira érdekes dolog van. Nem véletlenül jön évente több mint százezer izraeli turista Magyarországra. A gazdaság is összeköti az országokat. A két ország közötti forgalom megközelíti a félmilliárd dollárt és Izrael fontos befektető Magyarországon. És ez nagyon fontos nekünk, hogy a magyarok ne csak a politika, a konfliktusok szemüvegén keresztül lássák országunkat, szeretnénk, ha minél többen eljönnének és látnák: Izrael különleges és változatos hely. Nemcsak a bibliai történelmi emlékek miatt, de például Tel-Aviv olyan hely, ahol fantasztikus élet, bulik, koncertek vannak. És hogy visszatérjek az első kérdéséhez Izrael normális, ám rendkívüli ország.

A világ népei között Izraelben a legmagasabb az egyetemet végzettek aránya. Az összes többi országénál magasabb Izraelben az egy főre jutó múzeumok száma. Ugyancsak itt a legmagasabb az egy főre jutó otthoni számítógépek száma. Izrael vezeti a kutatókat és tudósokat számon tartó rangsort: 10 ezer emberből 145 tartozik közéjük, szemben az amerikai 85-tel, a japán 70-nel és a német 60-nal. Az egy főre eső új könyvek számával a második a világon. Golda Meir miniszterelnök volt a modern idők második választott női vezetője 1969-ben. A népességéhez képest Izrael fogadja be a legtöbb bevándorlót, akik elsősorban a magasabb életszínvonal, az üzleti lehetőségek és a szabadság miatt választják.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.