Forrás: hirszerzo.hu

Hazaérkezett Rómába XVI. Benedek pápa hatnapos Egyesült Államokbeli útjáról hétfőn.

A katolikus egyházfő meghódította az amerikaiak többségét – így értékelték az amerikai lapok XVI. Benedek történelmi útját Amerikában, kiemelve, hogy szembenézett a szexuális visszaélésekkel, bocsánatot kért azokért, találkozott a molesztáltak képviselőivel, zsinagógát látogatott, és megáldotta a Ground Zero-t.

Az amerikai katolikus egyház egy része azt remélte, hogy strucc módjára bedughatja fejét a homokba, mintha mi sem történt volna 2002-ben, Bostonban, ahol a legnagyobb szexuális botrány tört ki az amerikai katolikus egyházban. Ám a pápai vizit befejeztével a helyi lapok elsősorban azt emelik ki, hogy a pápának eszébe sem jutott a szőnyeg alá söpörni a mintegy kétmilliárd dolláros kártérítést követelő szexuális visszaélések ügyét, a pedofil eseteket, amelyeknek száma – csak tavaly – meghaladta a hatszázat. Mint kiderült, még vasárnap is kapott gyermekmolesztálásról szóló híreket a Papok Visszaéléseit Túlélők Hálózata.

A katolikus egyházfő hatnapos washingtoni és New York-i útjának legfontosabb küldetése – ahogy ezt a Vatikán szóvivője, Federico Lambardi is megfogalmazta – ennek a kényes ügynek a rendezése volt, melynek során a Szentatya szégyenét fejezte ki és ígéretet tett a bűnösök egyházból történő teljes kirekesztésére.

Találkozott öt, Bostonból Washingtonba érkezett áldozattal is, beszélgetésük közben a pápa elérzékenyült, könnyeket hullatott. Az áldozatok érdekvédői szerint addig nem lehet megállítani a visszaéléseket, amíg fel nem állít az egyház egy olyan független intézményt, amely értesíti hivatalosan is a gyerekek szüleit és a rendőrséget a püspökségekben történő visszaélésekről.

A kisebbségekkel, a fogyatékosokkal és az elesettekkel való együttérzés nyilvánult meg abban a gesztusban is, amikor New Yorkban egy fogyatékos szervezet siketkórusának koncertjét hallgatta meg XVI. Benedek.

Az ENSZ-ben tartott beszédében az emberi jogok védelmére helyezte a hangsúlyt, jelezve, hogy a jogsértések ellen önmagukat megvédeni nem képes országokat a nemzetközi közösség védelem alá helyezheti az ENSZ alapokmánya szerint is. Az emberi méltóság büntetlen megsértése vezethet az erőszakhoz – vélekedett a pápa, elmondva, hogy a jogegyenlőség és jogbiztonság békét hozhat az országok, illetve a különféle szociális rétegek számára. Félórás beszédében egyetlen országot, nemzetet sem említett meg. Utalt ugyan Afrikára, de teológiai és filozófiai érvelésével csak burkoltan célzott a világot érintő háborús és gazdasági problémákra.

Magyar vonatkozása is volt az amerikai pápalátogatásnak: XVI. Benedek a legnagyobb New York-i zsidó hitközségben találkozott a Park East Zsinagóga főrabbijával, a magyarországi holokauszt-túlélő Arthur Schneier rabbival. A rabbi külön hálát mondott a pápának a zsidó-katolikus kapcsolatok megerősítését szolgáló látogatásáért.

Egyes kommentárok szerint a washingtoni és a New York-i Yankee Stadionban rendezett misén rocksztároknak kijáró 50 ezres tömeg és lelkesedés fogadta a pápát, utóbbinál jelen volt Michael Bloomberg polgármester és Rudy Guiliani volt polgármester is. A beszéd előtt több száz fehér galambot eresztettek a levegőbe.

A Ground Zerónál tett főhajtás sokak szerint a pápai vizit legmeghatóbb pillanatai közé tartozott, amellyel a katolikus egyházfő végképp meghódította az amerikaiak szívét. XVI. Benedek a vallásszabadságra való hivatkozással is elítélte a 2001-es terrortámadást, és megáldotta az emlékművet.

FH

Comments are closed.