Forrás: Magyar Hírlap

Tordai Péter cégének építkezése tovább folytatódik. Korábbi cikkünkben már említtettük, hogy a Síp utca 8. és 10. szám alatt márciustól kezdődnek a Herzl Passage luxusingatlan-együttes kivitelezési munkálatai. A Mazsihisz vezetősége nehezményezi a Dohány utcai zsinagóga mellé tervezett komplexum megépítését.

A VII. kerületi önkormányzat döntése értelmében május végéig védelem alatt áll a pesti zsidónegyed. Emiatt semmilyen építési engedélyt nem lehet kiadni a védettséget élvező kétszázhuszonhat épületre. Ez a döntés viszont nem vonatkozik a már érvényes építési engedéllyel rendelkezőkre. Ezek közé tartozik Tordai Péter cége is, a Tordai és Társa Kft. valamint a Síp utca 8. és 10. alatt épülő Herzl Passage luxusingatlan-együttes többségi tulajdonosa, a spanyol Urnova cég magyar leányvállalata, a Spanyol Ház Kft. Korábbi lapszámunkban helytelenül jelent meg az a közlés, miszerint Tordai jelenleg a Mazsihisz alelnöke lenne.

Ezt a pozíciót, valamint az elnöki tisztet korábban töltötte be a felekezeti szervezetnél – ebben az időszakban vásárolta meg a Síp utca 8. és 10. alatti épületeket. Tordai Péter jelenleg a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi alelnöke. A Mazsihisz vezetői lapunknak eljuttatott levelükben kijelentik: a Síp utcai építkezést Tordai Péter magánvállalkozásban végzi, ahhoz a Mazsihisznek semmilyen szinten nincs köze, sőt különösen nehezményezik a Dohány utcai főzsinagóga szomszédságába tervezett monstrum megépítését. Korábban az Óvás! Egyesület tiltakozott a Síp utca 8. és 10. alatt megkezdett bontási munkálatok miatt, akciójukhoz később csatlakozott a Mardis Hongrois de Paris francia kulturális egyesület. Ennek petícióját több mint háromszázan – köztük a nemzetközi zsidóság képviselői – írták alá a régi pesti zsidónegyed megőrzését követelve. Az Óvással együtt arra hivatkoztak, hogy az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem „az egész világ kincse”.

Lánczi Richárd

Comments are closed.