Forrás: Független Hir.tv

Horthy Miklós egykori kormányzó halálának 51. évfordulójára emlékezett a Magyar Gárda és a szervezetet életre hívó Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap Budapesten. A teljesen megtelt Szent István-bazilikában délben emlékmisét celebráltak az 1957. február 9-én, a portugáliai Estorilban elhunyt, majd a Magyar Tengerészek Egyesülete kezdeményezésére 1993. szeptember 4-én Kenderesen újratemetett Horthy Miklós emlékére. A másfél órás ökumenikus szentmisét követően negyven egyenruhás gárdista és mintegy kétszáz emlékező, köztük több, a Kossuth téri tüntetésről már jól ismert személy dobszóra, árpádsávos és nemzetiszínű zászlók alatt, rendőri kíséret mellett a Szabadság téri Hazatérés temploma elé vonult.

A gárdisták megkoszorúzták a templom bejáratánál tavaly felállított Horthy-mellszobrot, majd a templomban a szónokok Horthy Miklós politikai szerepét idézték fel, azt hangoztatva, hogy a volt kormányzó Magyarország legnagyobb történelmi alakjaként ma sem kaphatja meg méltó elismerését.

 

A megemlékezés kezdetekor a Népszava fotóriporterét nem engedték fel a karzatra, mondván, „amíg a Népszava nem tudósít hitelesen rendezvényeikről, addig nemkívánatos személyek”. Kisebb vitát követően a magukat megnevezni nem kívánó rendezők végül az MTI fotóriporterét sem engedték vissza a templomba.

 

| | | | | MTI / hir.TV

Comments are closed.