Forrás: Stop!

Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta szerdán azokat a kormányintézkedéseket, amelyekkel csökkentik a Gázai övezet üzemanyag- és áramellátását – közölte a bíróság szóvivője.

Két izraeli emberjogi csoport bírálja, „veszélyes jogi precedensnek” minősíti a szankciókat, amelyek célja az izraeli hatóságok szerint az, hogy véget érjenek az övezetből csaknem naponta indított palesztin rakétatámadások.

Palesztin tisztviselők szerint az áram és más létfontosságú szolgáltatások visszafogása tovább súlyosbítja a Gázai övezet amúgy is szegény lakóinak helyzetét. Izrael – amely 38 évi megszállás után 2005-ben kivonult az övezetből – az ott felhasznált üzemanyag teljes egészét és az áram több mint kétharmadát adja.

Az izraeli hatóságok a rakétatámadásokra válaszul csökkentették, ha nem állították is le teljesen az üzemanyag-szállításokat. A közvetlen áramellátás nem csökkent, de a szerdai bírósági döntés nyomán várhatóan ez is változni fog.

Jeruzsálem a rakétatűzért a Hamász radikális palesztin szervezetet okolja, amely tavaly júniusban erőszakkal ellenőrzése alá vonta az övezetet.

„Hangsúlyozzuk, hogy a Gázai övezetet egy gyilkos terrorcsoport irányítja, amely szüntelenül csapásokat mér Izrael államra és lakóira, s erőszakos akcióival megsérti a nemzetközi jog minden előírását” – olvasható a haromtagú bírói testület határozatában.

A legfelsőbb bíróság szerint Izrael továbbra is szállít majd annyi üzemanyagot és áramot, amennyi „jelenleg kielégíti a Gázai övezet létfontosságú humanitárius szükségleteit”. A bírák megállapították, hogy „a nemzetközi jog normái szerint kell fellépni a terrorszervezetekkel szemben, és tartózkodni kell attól, hogy szándékosan kárt okozzunk a gázai övezeti civil lakosságnak”.

Comments are closed.