Forrás: NOL

Népszabadság * Trautmann Balázs * 2008. január 29.

Az egy hete elindított hordozórakéta új alapokra helyezte Izrael űrnagyhatalmi helyzetét. A Tecsar műhold sikeres pályára juttatása pedig nemcsak a katonai és a technológiai siker jele, hanem komoly figyelmeztetés a régió arab államainak is.

Az űrjármű több szempontból is érdekes, így már maga a fellövés helyszíne is. A műholdat ugyanis az indiai űrügynökség Sriharikota rakétakilövő támaszpontjának területéről, egy indiai hordozórakétát felhasználva bocsátották fel. A helyszín földrajzi elhelyezkedése miatt a felderítőeszköz tömege is nagyobb lehetett, mint ha Izraelből emelik a világűrbe. A nagyobb tömeg, így több hasznos teher mellett fontos szempont az is, hogy az indiai helyszínről más Föld körüli pályákra is el lehetett juttatni a Tecsart, s ez sokkal nagyobb rugalmasságot ad az izraeli hírszerzésnek.

Izrael jelenlegi három legfontosabb katonai felderítő műholdja közül az Ofek-5, 2002 májusában, az Ofek-7 pedig 2007 júliusában állt Föld körüli pályára. Ezeket egészíti ki a most fellőtt Tecsar.

Indiai sajtóértesülések szerint az izraeli műholdakkal felderített információkhoz részlegesen hozzáfér majd India is. India és Izrael között amúgy is egyre gyümölcsözőbbek a katonai, felderítési és hadiipari kapcsolatok. India mára az izraeli védelmi ipar egyik legfontosabb piacává vált. Az együttműködés ugyanakkor komoly problémákat kelthet a pakisztáni-izraeli kapcsolatokban, illetve az indiai-iráni viszonyban.

A 340 kilogrammos felderítőrendszer az első olyan izraeli fejlesztésű műhold, amely már ún. szintetikus apertúrájú (lényegében sok adatot egyesítő) radarrendszerrel, és nem csupán optikai eszközökkel készít nagy, egyes források szerint néhány centiméteres felbontású képeket a föld felszínéről. Az új radarrendszer előnye az, hogy a kiszemelt területet rossz időjárási viszonyok között, azaz felhőben, ködben, sőt éjjel is folyamatos megfigyelés alatt lehet tartani. A műholdat az izraeli ELTA és az Israel Aerospace Industries együttműködésével fejlesztették ki, nem titkoltan az új generációs izraeli felderítőműholdak első tagjaként. A nagy felbontású radarképeket az eszköz azonnal továbbítja, így az információk szinte azonnal rendelkezésre állnak.

A műhold ugyanakkor nem „csak” fontos felderítőeszköz, hanem üzenet is. Ezt elsősorban Iránban érthetik meg könnyen, hiszen a Tecsar feladata Irán területének szemmel tartása. Ez vélhetően egyben az iráni atomprogram folyamatos megfigyelését jelenti.

A Tecsar egyben fontos jelzése annak is, hogy Izrael továbbra is fenntartja űrbeli erőfölényét a régióban. A műhold műszaki és meteorológiai okok miatt többször elhalasztott fellövése nehezen lenne elválasztható a január 19-i rakétaindítástól, melynek során egy, akár nukleáris robbanótöltet szállítására is alkalmas Jericho ballisztikus rakétát indítottak a Palmachim légi támaszpontról.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

One Response to “Izrael az űrből is figyeli ellenségeit”

  1. haas

    Izraelnek mar tobb megfigyelo muholdja van follove iran fole, vizsgalni a skorpiok nemi eletet, szamolni a homokszemcseket, megfigyelni a perzsiai sakalok parzasat, vagy a csuda tudja , hogy meg miket . Nagy hahamnak kell lenni mind ezt megfigyelni !!

    De hogy a heszbollah 10 meterre a hatartol katyusakat telepit , tobbszor az ENSZ megfigyelok allasaitol par meterre, ( lehet hogy az ENSZ megfigyelok is a perzsa skorpiok nemzeset ” FIGYELIK ” kozben ! ) arrol nem tudnak ??
    Vagy Izrael fole kellene kem-muholdat folloni, hogy megtudjuk mitorteniek hataraintol par tiz meterre ?!