Forrás: NOL

Népszabadság * Nyilas Gergely * 2008. január 29.

Szemjon MogiljevicsAmilyen szerteágazónak vélik Szemjon Mogiljevics üzleti kapcsolatait, olyan kevesen állnak kapcsolatban a csütörtökön Moszkvában adócsalás vádjával letartóztatott maffiafőnökkel. Legalábbis a vele összefüggésbe hozott személyek állításai szerint.

Tagadja a vele fenntartott kapcsolatot Vlagyimir Nyekraszov, akit az alvilágban „Hétarcúnak” becézett, jelenleg Szergej Snajder néven futó Mogiljeviccsel együtt fogott el múlt hét pénteken félszáz kommandós az orosz fővárosban. Az ügyészség szerint az Arbat Presztizs kozmetikai áruházlánc tulajdonosaként ismert Nyekraszov mögött valójában Mogiljevics áll, akinek közreműködésével a tavaly hivatalosan 346 millió dolláros forgalmat lebonyolító cég kétmillió dolláros adócsalást követett el fantomcégektől vásárolt termékek áfa-visszaigénylésével.

Nyekraszov és Mogiljevics szorosabb üzleti kapcsolatára utalhat az, hogy az Egyesült Államok által is körözött, a kilencvenes években hosszú ideig Magyarországon élő, pénzmosással, kábítószer- és fegyverkereskedelemmel vádolt „Szeva” legutóbbi felesége, Olga Snajder az Arbat Presztizs jogi tanácsadója volt. A 33 éves asszonyt a pénteki hírek szerint letartóztatták, ám tegnap kiderült: családja semmit sem tud a hollétéről. Az ügyészség állítása szerint pedig nem vették őrizetbe a pénteki házkutatás és kihallgatás után.

Az orosz sajtó szerint a prágai és budapesti prostitúciós hálózatot is irányító Mogiljevics – akinek 1991-től egy időre magyar felesége is volt, magyar állampolgársága viszont nem, csak tartózkodási engedélye – elfogásához csak ürügyül szolgált a kétmillió dolláros adócsalás. A gyanú szerint Mogiljevics jóval nagyobb összegeket mozgatott meg, az Egyesült Államok szerint 1998-1999 között tízmilliárd dollárt mosott tisztára a nevéhez fűződő Bank of New Yorkon keresztül. Az ukrán, orosz, izraeli állampolgársággal rendelkező Mogiljevics kiadatását kérte Washington, ám kiadatási egyezmény híján ez valószínűtlen.

Az elmúlt hét évben Moszkvában háborítatlanul élő Mogiljevics letartóztatása mögött állítólag az ukrán-orosz gázüzlet húzódik. A gyanú szerint a Közép-Ázsiából Oroszországon át Ukrajnába juttatott gáz szállításáért felelős RosUkrEnergo (RUE) mögött ukrán részről Mogiljevics áll. (Orosz oldalról 50 százalékot a Gazprom birtokol.)

Ugyanakkor a hivatalosan 45 százalékos tulajdonnal rendelkező Dmitrij Firtas tagadja, hogy bármilyen érdekeltség kötné őt Mogiljevicshez, aki korábban a Magyarországon alapított EuralTransGaz nevű cégén keresztül közvetlenül részt vett az ukrán gázimportban. Ügyvédje, a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó Alekszandr Pogoncsenko elmondta: a tegnapra ígért vádismertetést az ügyészség szerdára halasztotta.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.