Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 27.

Izrael nem hagyja, hogy a Gázai övezet blokád alá vonása humanitárius válságot eredményezzen – mondta Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a két politikus vasárnapi találkozóján Jeruzsálemben.

A két vezető hosszasan tárgyalt a Gázai övezetben kialakult helyzetről, és egyetértettek abban, hogy elejét kell venni a humanitárius válságnak – mondta David Baker, az izraeli kormányfő szóvivője. Olmert és Abbász először találkozott egymással azóta, hogy George Bush amerikai elnök január közepén Izraelbe és a palesztin területekre látogatott.

A rafahi átkelő szerdai erőszakos – robbantásos – megnyitása óta palesztinok százezrei jutottak át a Gázai övezetből a Sínai-félszigetre. Az egyiptomi hatóságok továbbra is képtelenek megfékezni az ellenőrizetlen határátkeléseket. Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter kijelentette vasárnap: „amint lehetséges”, Kairó „minden lehetséges eszközt meg fog ragadni”, hogy ellenőrzés alá vonja az egyiptomi határszakaszt, ám arról nem beszélt, hogy ez pontosan mikor és hogyan történhet.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter elmondta: megállapodtak Egyiptommal abban, hogy végrehajtják a 2005-ös határőrizeti megállapodást, és ismét a palesztin elnöki gárda tagjai fogják ellenőrzik a rafahi átkelőt. A Hamász radikális mozgalom ezt vagy elfogadja, vagy őt fogják okolni a határátkelők elhúzódó lezárásáért – mondta a miniszter.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó radikális Hamász azonban saját közlése szerint biztosítékokat kapott Egyiptomtól, hogy Kairó nem jutott olyan egyezségre Abbász elnökkel, amely kizárná őt (a Hamászt) a gázai-egyiptomi határ őrzéséből.

(MTI)

Comments are closed.