Forrás: Hírtv

Előrehaladott stádiumban tart az iráni atomfegyver előállítása – mondta a szombaton megjelent interjúban az izraeli védelmi miniszter az AFP hírügynökség információ szerint.

Ehud Barak a „The Washington Post” napilapnak és a „Newsweek” magazinnak nyilatkozva azt mondta, hogy az izraeli vezetés gyanúja szerint Iránban valószínűsíthetően egy föld-föld vezérlésű rakétára szerelhető nukleáris robbanófej kifejlesztésén dolgoznak. Az izraeli védelmi miniszter nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy Iránban a Natanz-ban zajló munkálatokon kívül titokban másutt is dúsítanak uránt, ami az atomfegyverek előállításához szükséges.

Ehud Barak nem ért egyet azzal a tavaly év végén megjelent amerikai titkosszolgálati jelentéssel, amely szerint a teheráni vezetés már 2003-ban felhagyott a nukleáris fegyverprogrammal. A védelmi miniszter szavai szerint az lehetséges, hogy Iránban annak idején az Egyesült Államok erős fegyverkezése miatt lelassították a nukleáris fegyverek fejlesztését.

De Ehud Barak szerint Izrael meg van győződve arról, hogy Irán atomfegyver-programja már jóval előrehaladottabb stádiumban van, mint annak idején az úgynevezett Manhattan Projekt. A hasonlóságot azonban az izraeli védelmi miniszter nem részletezte.

A II. világháború idején az Egyesült Államokban a Manhattan-terv eredményeként fejlesztették ki azokat az atombombákat, amelyeket a japán Hirosima és Nagaszaki városokra dobtak le repülőkről 1945. augusztus 6-án illetve 9-én.

(FH)

Comments are closed.