Forrás: Híradó

Panoráma

Szemjon Mogiljevics csuklóján Moszkvában ma kattant a bilincs

Szemjon Mogiljevics állítólag a világ legnagyobb, Vörös Maffiaként ismert orosz bűnszövetkezetének feje, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és védelmi pénzek kizsarolásával foglalkozik.

Már a hetvenes években a Moszkva melletti hírhedt ljuberci banda tagja volt. Meggazdagodása a nyolcvanas években kezdődött, amikor az Oroszországból kivándorló, s hirtelen indulni kénytelen zsidók nem tudták magukkal vinni értékeiket. Mogiljevics megvette azokat, ígérve, hogy majd később eladja, és az ellenértéket elküldi a tulajdonosoknak, ám állítólag soha nem küldött senkinek semmit. Később, 1990 körül maga is Izraelbe költözött több „munkatársával” együtt, immár milliomosként.

Számos titkosszolgálat szerint a szervezethez több bérgyilkos banda tartozott, s a „védelemért” fizetni nem akaró boltosokat és üzletembereket e bandák különös kegyetlenséggel kínozták és ölték meg.

Magyarországra 1991-ben érkezett magyar feleségével, és állampolgárságot is szerzett. Számos forrás szerint jelentős szerepe volt az olajszőkítési ügyben, amely nem csupán Magyarországon okozott hatalmas adókieséseket. 1995-től, amikor a brit hatóságok lefoglalták a pénzmosásra alapított cégei egyikének 80 millió dollárját, és körözést adtak ki ellene, Budapest lett a főhadiszállása, és innen intézte külföldi bűnügyeit is.

Állítólag 1993-ban szövetkezett az oroszországi Szolncevo-bandával lopott oroszországi, valamint közép- és kelet-európai műkincsekkel való kereskedelemre. 1993-ban egy prágai vendéglőben találkozott a szolncevóiakkal, de a találkozót megrohanta a rendőrség, mivel az oroszországi maffiózók értesülések szerint le akarták lőni Mogiljevicset.

Egy év múltán az Inkombank elnökével kötött tikos üzlet alapján megvette a pénzintézetet, Oroszország egyik legnagyobb magánbankját, s ezzel közvetlen kapcsolatba került a pénzügyi világgal, valamint jelentős részt szerzett a Szuhoj katonai repülőgépgyártó konszernben. Az Inkombank 1998-ban gyanús körülmények között összeomlott.

1997-98-ban kanadai újságírók leleplezték, hogy másokkal együtt Mogiljevics áll a torontói tőzsdén jegyzett, egymilliárd dollárra becsült YBM Magnex cég mögött. Annak részvényei pillanatok alatt értéktelenné váltak, amikor kiderült, hogy a jövedelmező nemzetközi tevékenység merő látszat, csalás volt.

1998-ig az Inkombank a Menatep bankkal részt vett egy 10 milliárd dolláros pénzmosási ügyletben, amelyet a Bank of New York útján folytattak.

Mogiljevics körülbelül 2003-tól kezdve Oroszországban élt – a moszkvai Ukrajna szállóban lakott, ott bérelt irodát -, és földgázzal foglalkozott. Az Eural Trans Gas nevű, Magyarországon bejegyzett cégén „folyt át” az Ukrajnába szállított türkmenisztáni gáz. Amikor sorozatos botrányok után a céget kizárták az ukrajnai gázszállításból, helyére a svájci székhelyű RosUkrEnergo lépett, amelynek fele a Gazprom, másik fele egy sokáig meg nem nevezett ukrán üzletember tulajdonában van. A RosUkrEnergón folyik át a Türkmenisztánból érkező, Ukrajnának a Gazprom által eladott gáz teljes egésze, s a cég ebből évi 800 millió dollár tiszta bevételre tesz szert. Amikor Mogiljevics ellen az Egyesült Államokban eljárás indult, közzétették, hogy a RosUkrEnergo közel felének tulajdonosa Dmitrij Firtas ukrán üzletember. Firtas korábban Mogiljevicshez kötődő cégeknél dolgozott, többek között ő volt az Eural Trans Gas közép-ázsiai képviselője.

A magyar szálakat 2000-ben elvágták

A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal 2000. évi tevékenységéről 2001-ben kiadott évkönyve név szerint nem említi, de körülírja az 1991-1999 között Magyarországon tevékenykedő, Szemjon Mogiljevics vezette orosz-ukrán bűnszervezetet, rámutatva, hogy azt sikeresen felszámolta. Szeva bácsi 1999-ben távozott az országból, 2000-ben emberei is elmentek, miután előbb kiárusították ingatlanjaikat és fedőcégeiket.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tette Mogiljevicset a körözöttek listájára az YBM Magnex kanadai cég befektetőinek kárára elkövetett csalás miatt. Az FBI körözési dokumentuma szerint Mogiljevics valószínűleg fegyvert visel és veszélyesnek tekintendő, tevékenysége egész Közép- és Kelet-Európára, a NATO-ra és a terrorizmus elleni harcra nézve is fenyegető.

Comments are closed.