Forrás: Klubrádió

A nemzetiszocializmus szörnyű bűncselekményei soha nem ismétlődhetnek meg, s Németországnak a leghatározottabban fel kell lépnie az antiszemitizmus, a rasszizmus és az intolerancia minden formája ellen – hangsúlyozta pénteken Norbert Lammert, a Bundestag elnöke a holokauszt áldozatairól megemlékező parlamenti emlékünnepségen.

A Bundestag évekkel ezelőtt nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját. Az első országos megemlékezést 1996-ban tartották, s a parlament azóta minden évben emlékezik a nemzetiszocializmus áldozataira. A pénteki emlékülésen részt vett Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár is.

Beszédében Norbert Lammert emlékeztetett arra, hogy a nemzetiszocialista rezsim 75 évvel ezelőtt, 1933. január 30-án került hatalomra Németországban. Hatalomra jutása nem volt törvényszerű, mint ahogy nem volt az a többi totalitárius diktatúráé sem – hívta fel a figyelmet a parlamenti elnök, utalva arra, hogy sem Németországban, sem Európa más országaiban nem tűrhetők a szélsőséges, rasszista, antiszemita törekvések, s azokkal szemben minden megalkuvás nélkül és együtt kell felvenni a harcot.

Németországnak ebben külön felelőssége van – hangsúlyozta Lammert, aki úgy értékelte, hogy az ország több évtizeddel a nemzetiszocialista rezsim által elkövetett bűnök után immár visszaszerezte a bizalmat Európában, és a nemzetközi közösség megbízható és elismert tagjává vált. Ennek ellenére Németország legnagyobb szégyene az, ami történt, arról soha nem lehet megfeledkezni – jelentette ki a parlamenti elnök, elengedhetetlennek nevezve annak megválaszolását is, hogy mindez hogyan történhetett meg. Bejelentette, hogy a német parlament a közeli jövőben rendkívüli ülésen kíván foglalkozni ezzel a kérdéssel.

A Bundestag elnöke örömét fejezte ki, hogy a zsidók ismét otthon érzik magukat Németországban. Szégyenletesnek nevezte ugyanakkor, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegenellenesség különböző formái még mindig megnyilvánulhatnak, és problémát jelentenek az országban, s zsidó létesítmények rendőri védelmére van szükség. Mindez tűrhetetlen és megengedhetetlen – hangsúlyozta Norbert Lammert, aki bírálta a ZDF és az ARD közszolgálati televíziókat, amiért nem közvetítették az emlékünnepséget.

(MTI)

Comments are closed.