Forrás: NOL

Rice határozott fellépésre szólította Egyiptomot

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 25.

A Gázai övezettel közös határa ellenőrzésére szólította fel Egyiptomot  csütörtökön Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki  egyszersmind elismerte, hogy az egyiptomi kormány nehéz helyzetben  van.

„Megértem, hogy nehéz a helyzetük. (…) Ez azonban nemzetközi határ, amelyet védelmezniük kell, és úgy gondolom, hogy  az egyiptomiak ezt megértik” – mondta Rice útban a repülőgép  fedélzetén a kolumbiai Medellinbe, ahová parlamenti küldöttség élén  látogatott.

Az egyiptomi biztonsági erők csütörtökön torlaszokat állítottak  fel a Gázát Kairóval összekötő főúton annak megakadályozására,  hogy  a Rafahnál felrobbantott kerítésen áthatoló palesztinok eljussanak  az egyiptomi fővárosba.

Rice ismét a Gázai övezetet tavaly júniusban erővel ellenőrzése  alá vonó Hamász iszlamista szervezetet okolta a térség izraeli  zárlata miatt.

„A probléma mindenekelőtt a Hamász által Gázában előidézett  biztonsági helyzetnek tudható be, annak, hogy nem hajlandók  megakadályozni az Izrael elleni rakétatámadásokat, pedig bizonyos  vagyok, hogy megtehetnék, ha akarnák” – szögezte le az amerikai külügyminiszter.

Az egyiptomi határőrök csak a Gázai övezetbe visszatérőket engedik át

Az egyiptomi határőrök részlegesen lezárták a rafahi átkelőt, csak azokat a  palesztinokat engedik át, akik Egyiptomból visszatérnek a Gázai  övezetbe – közölték pénteken szemtanúk.

Az egyiptomi határőrök csütörtök este óta rohamfelszerelésben, pajzzsal a kezükben sorfalat állnak a rafahi  átkelőnél.

A fő átjáró lezárása nyomán felduzzadt a tömeg, pénteken a  feldühödött palesztinok kövekkel dobálták az egyiptomiakat,  dulakodtak a rendőrökkel, akik a levegőbe leadott lövésekkel  próbáltak rendet teremteni.

Helyszíni tudósítások szerint a többi határszakaszon azonban  továbbra is akadálytalanul át lehet jutni a Gázai övezetből  Egyiptomba.

Palesztin fegyveresek szerda e

ste robbantásokkal réseket ütöttek  az övezetet Egyiptomtól elválasztó kerítésen, és ezt követően  palesztinok tömegesen mentek át az arab országba alapvető  közszükségleti cikkeket vásárolni. A határőrök két napig egyáltalán  nem avatkoztak be, hagyták őket teljesen szabadon közlekedni.

Az ellenőrzés helyreállítása felé tett első lépésként az  egyiptomi biztonsági erők csütörtökön visszafordították azokat a  palesztinokat, akik mélyebben be akartak menni Egyiptomba. Ezzel  egyidejűleg a Hamász palesztin szervezet fekete ruhás emberei  felsorakoztak a határ gázai oldalán, és ellenőrizni kezdték az  Egyiptomból visszautazó palesztinok csomagját, fegyvereket és  behozatali tilalom alá eső más árukat keresve.

Az izraeli hadsereg – attól tartva, hogy szélsőséges elemek is  lehettek az Egyiptom és a Gázai övezet között ellenőrizetlenül  közlekedő palesztinok között – csütörtökön megemelte a készültség  szintjét, és lezárta az izraeli-egyiptomi határ mentén futó  autóutat. Az egyiptomi külügyi szóvivő az izraeli aggodalmakra  válaszul azt bizonygatta, „a jelenlegi helyzet kivételes, és pusztán átmeneti”.

(MTI)

Ajánlott Cikkek

Szabad az út Gázából

Comments are closed.