Forrás: Stop!

Izrael meg akarja szakítani megmaradt kapcsolatát is a Hamász kizárólagos ellenőrzése alatt álló Gázai övezettel, miután palesztin fegyveresek robbantásokkal réseket ütöttek az övezetet Egyiptomtól elválasztó kerítésen, és így ott szabaddá vált az átjárás – közölte csütörtökön egy izraeli tisztségviselő.

„Meg kell értenünk, hogy ha Gáza nyitva van a másik oldal felé, akkor nem lehetünk érte felelősek” – mondta Matan Vilnai védelmi miniszterhelyettes a katonai rádiónak nyilatkozva.

Egyelőre nem világos, hogy a kapcsolatok teljes megszakítása alatt mit kell érteni. Izrael látja el ugyanis elektromos energiával az övezetet, és egészen a blokádig, amellyel Izrael egy hete sújtja az övezetben lakókat a palesztin fegyveresek rakétatámadásai miatt, üzemanyagot és sok más alapvető közszükségleti cikket is szállított oda.

Izrael részéről állandó követelés az egyiptomi hatóságokkal szemben, hogy alaposabban ellenőrizzék az övezetbe Rafahon keresztül belépőket, mert szélsőségesek rendszeresen fegyvert csempésznek be a területre. Az új helyzetben a csempészeknek még könnyebb dolguk van.

A rádiónak Párizsból telefonon nyilatkozott maga Ehud Barak védelmi miniszter is, aki azt mondta, „az egyiptomiak tökéletesen tudják, milyen kötelezettségeik vannak, és (az Izraellel kötött) megállapodásaiknak megfelelően eleget fognak tenni ezeknek”.

Az övezet lakosai csütörtökön ismét tízezrével özönlöttek át a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba alapvető élelmiszerekért, cigarettáért, üzemanyagért és cementért, sőt, az átjárás egész éjszaka folyt, és nemcsak Rafah egyiptomi városrészébe, hanem nyugatabbra, el-Arís városig is elutaztak. Egyiptomban egyébként is minden sokkal olcsóbb, mint az övezetben, ha ott éppen kapható.

A megnövekedett kereslet kielégítésére egyiptomi üzemanyag-szállító kamionok álltak a határhoz, és a gázai övezeti ár tizedéért szolgálják ki a marmonkannákkal érkező palesztinokat. Az egyiptomi rendfenntartók továbbra sem akadályozzák az átjárást, miután Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szerdán engedélyezte a gázai palesztinok szabad átjárását.

One Response to “Izrael megszakítaná minden kapcsolatát a Gázai övezettel”

  1. kaed

    már éppen ideje volt