Forrás: Blikk

Budapest – Nekünk is van Schindlerünk. Ocskay László (†73) életét kockáztatva kétezer-ötszáz ártatlant mentett meg a nyilasoktól a II. világháború poklában. Legendáját eddig nem ismerhettük, unokaöccse, Rudolf (66) azonban néhány elszánt filmes segítségével most vászonra vitte kalandos életét.

– Soha nem fogom elfelejteni. Ötéves lehettem, amikor találkoztam vele, a térdét is alig értem fel! A lába ki volt merevítve, mert megrokkant az I. világháborúban. Matadort játszottunk. Annyira belemelegedtem, hogy nem is akartam hazamenni – idézte fel a nagy találkozást hős nagybátyjával, Ocskay Lászlóval, Rudolf (66). A magyar hadsereg századosáról már gyermekként tudta, hogy embereket mentett meg. Azt azonban nem sejtette, hogy ilyen sokat.

– Kimondhatatlanul büszke vagyok rá! Már egyetlen zsidó megmentése is azonnali falhoz állítást jelentett, Ő mégis 2.500-nak adott új esélyt. Azóta több túlélővel is találkoztam, megrendítő volt! – mesélte remegő hangon Rudolf. De mit tett a hős százados? Hogy volt képes ennyi emberi életet megóvni?

– Az Abonyi utcában működő ruhagyűjtő munkásszázadot használta fedőszervként, hogy elrejtse a munkaszolgálatosokat és családjukat. Vezetőként szép lassan egész szervezetet épített ki, a szállítástól az élelmezésig mindent megszervezett. A nyilasok tudták, hogy hol rejtőznek, de olyan ügyesen konspirált, hogy az Abonyi utcát a német SS védte, így nem mertek lecsapni rájuk – magyarázta Szita Szabolcs történész. Ocskay legendájáról a rendszerváltásig nem lehetett beszélni. Családja azonban megőrizte emlékezetében, és úgy gondolták, történetét másoknak is meg kell ismerniük. A dokumentumfilm ötlete végül Rudolf és Kollarik Tamás producer fejéből pattant ki, akik Fonyó Gergelyt (41) bízták meg az „Ocskay László százados, az elfelejtett hős” megrendezésével.

– A feladatom az volt, hogy a túlélők visszaemlékezéseit tapintattal, emberséggel kezeljem. Ezeknek az embereknek a tekintetük, hangjuk írta a filmet. Az ő hiteles elmondásuk adják az erejét a történetnek. Természetesen komoly előtanulmányokat végeztünk a forgatás előtt és alatt. Felhasználtuk Dan Danieli monográfiáját és Ocskay Rudolf levelezését is – mondta a rendező.

Az itthon tegnap az Uránia Filmszínházban debütált film híre futótűzként terjed. Nagy sikerrel mutatták be az Európai Parlamentben, de a 39. Magyar Filmszemle programjában is szerepel.

K. P.

A jégkorongsztár is büszke

– Büszkeséggel tölt el, hogy az Ocskay nevet viselhetem. A családfánkat ugyan megkaptam a 30. születésnapomra, de a teljes történetet csak most kezdem megismerni. A tegnapi vetítésen a sport miatt sajnos nem tudtam részt venni, de a film már megvan DVD-n! – mesélte a Blikknek az Alba Volán jégkorongozója, Ocskay Gábor (32), aki szintén a hős százados leszármazottja.

Comments are closed.