Forrás: Magyar Hírlap

Izrael tegnap reggel megkezdte az üzemanyag-szállításokat a Gázai övezetbe, miután előző nap döntés született a palesztin terület blokádjának részleges feloldásáról.

Az izraeli védelmi minisztérium hétfőn döntést hozott a zárlat időleges feloldásáról, engedve a külföldi felszólításoknak, hogy álljon el a Gázai övezetben élő másfél millió palesztin törvénytelen, humanitárius katasztrófával fenyegető kollektív megbüntetésétől. Izrael a területét érő palesztin rakétatámadások miatt állította le az üzemanyag-szállításokat. Szemtanúk szerint az első, háztartási gázt szállító tartálykocsi Nahal Oz átkelőnél lépte át Izrael és a Gázai övezet határát. A kocsit öt további kamion követte, ipari üzemanyagot szállítottak a gázai villamos erőműnek.

Az izraeli blokád részleges feloldása ellenére tegnap reggel újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre. Egy tel-avivi katonai szóvivő szerint legkevesebb két rakéta csapódott be, de egyik sem okozott sebesüléseket.

Időközben egyiptomi határőrök a levegőbe leadott lövésekkel, botokkal és vízágyúkkal igyekeztek elriasztani azokat a Gázából egyiptomi területre áthatoló palesztin nőket, akik élelmiszert és alapvető fogyasztási cikkeket követeltek. Gázában az utóbbiak a határok izraeli lezárása miatt kifogyóban vannak.

Szemtanúk szerint a nők a Hamasz, a kormányzó palesztin szervezet zászlaját lobogtatták. A határőrök tizenöt nőt megsebesítettek.

Azóta, hogy a Hamasz tavaly júniusban átvette a Gázai övezet ellenőrzését, Egyiptom Izraellel karöltve megszigorította a határátlépés rendjét Gázába, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyiptomi-gázai határátkelőhelyet többnyire inkább zárva tartják, és csak nagyon körülményesen lehet közlekedni.

(MTI)

Comments are closed.