Forrás: Magyar Hírlap

Elfogadta a régi pesti zsidónegyed védelméről szóló előterjesztést az erzsébetvárosi önkormányzat képviselőtestülete. Ennek értelmében semmilyen építési engedélyt nem lehet kiadni a védettséget élvező kétszázhuszonhat épületre május végéig. „Az Örökségvédelmi Hivatal elnökével megegyeztünk abban, hogy a megkezdett állapotfelméréseket május végéig befejezik. Ezalatt eldől, hogy mely épület kap majd műemléki védettséget” – mondta Gergely József erzsébetvárosi alpolgármester.

Korábban Tordai Péter Mazsihisz alelnök cégének, a Tordai és Társa Kft. tulajdonát képező Síp utca 8. és 10. szám alatt megkezdődött bontási munkálatok miatt tiltakozott az Óvás! Egyesület. Később csatlakozott a Mardis Hongrois de Paris francia kulturális egyesület, amelynek petícióját háromszáztizenhárman – köztük a nemzetközi zsidóság képviselői – írták alá. Az Óvással együtt arra hivatkoztak, hogy az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem az egész világ kincse. Levelüket elküldték Sólyom László köztársasági elnöknek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek. A bontási munkálatok azóta már befejeződtek a Síp utcában.

„Nem hallottam még a döntésről, de véleményem szerint ez a korlátozás nem vonatkozik ránk, mivel érvényes építési engedéllyel rendelkezünk. A kivitelező februárban kezdi meg a Síp utca 8. és 10. szám alatt a munkálatokat. Az esetleges késlekedés komoly anyagi károkat okozna, ez esetben természetesen kártérítési perrel élnék” – mondta Tordai Péter. A Mazsihisz alelnöke – akinek a két épületen kívül a Dohány utca 10. szám is tulajdonát képezi – továbbra is kitart amellett, hogy az építkezés nem változtat a negyed arculatán, ugyanis az épületek homlokzatát megtartják eredeti állapotában.

LR

Comments are closed.