Forrás: hirszerzo.hu

A város polgármestere nem titkolja, elutasító döntésével a rendőrségnek is szabad kezet akar adni, hogy az újfasiszták ellen szükség esetén már a városba érkezésükkor felléphessenek.

Határozatban tiltotta meg a cseh neonácik szombatra tervezett pilseni felvonulását a nyugat-csehországi város polgármestere. A tavaly novemberi prágai akció után ez lett volna a cseh szélsőjobboldaliak újabb tüntető megmozdulása.

Pavel Rödl, Pilsen polgármestere az utántiltotta meg a felvonulást, hogy a szervezők arra különböző külföldi szélsőjobboldali portálokon is hívni kezdték a hasonlóan gondolkodókat. Rödl nem titkolja, döntésével a rendőrségnek is szabad kezet akar adni, hogy az újfasiszták ellen szükség esetén már a városba érkezésükkor felléphessenek.

Ez a módszer tavaly ősszel Prágában is bevált, hiszen a neonácik – kisebb csoportokat leszámítva – gyakorlatilag meg sem közelíthették a cseh főváros központjában lévő zsidónegyedet. Ott az 1938-as németországi pogromsorozat, a Kristályéjszaka évfordulóján akartak végigvonulni. Hosszas jogi-bírósági huzavona után ezt nem engedélyezték nekik, csoportjaik – szlovákiai és németországi újfasisztákkal együtt – ennek ellenére szervezetten keresték fel Prágát.

A tervezett felvonulás időpontja egyébként Pilsen esetében sem véletlen: szombaton lesz 66 éve, hogy a városbéli zsidók első transzportját elindították a terezíni haláltáborba. A neonáci szervezők ugyan egyelőre arra szólították fel híveiket, hogy szombaton ne utazzanak a nyugat-csehországi városba, megfigyelők mégis arra intenek, hogy ezeknél a szélsőségeseknél kiszámíthatatlanok a reakciók.

FH

Comments are closed.